Patrijarh iz srca Srbije poručio: Ni jedan pravi Srbin ne pomišlja da Kosovo deli i razgraničava

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.04.2019

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej završio je danas višednevni predvaskršnji boravak na Kosovu i Metohiji, obilaskom Crkve svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je okupljene Srbe pozvao na jedinstvo u svemu dobrom, da se ne dele, kao što je to, kako je rekao, u istoriji mnogo puta činjeno.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Preostale Srbe pozvao je da "ostanu i opstanu" istakavši da samo tako čuvaju Kosovo i Metohiju.

- Ni jedan pametan čovek, ni jedan pravi Srbin ne pomišlja da Kosovo deli i razgraničava - rekao je patrijarh, saopštili su mediji.

Patrijarha Irineja su u Kosovskoj Mitrovici ispred Crkve svetog Dimitrija, pored domaćina episkopa raško-prizrenskog Teodosija, dočekali brojni vernici među kojima je bio veliki broj učenika iz više mitrovačkih škola.

OVO JE NAŠA ZEMLJA

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ

- Nismo mi upali na ovu zemlju i osvojili je i oteli od nekoga. Ovu nam je zemlju, kako kaže naš pesnik Bećković, Bog darovao i to što nam je gospod darovao, to moramo da čuvamo - poručio je patrijarh Irinej.

Srpskom narodu, rekao je patrijarh, potrebno je jedinstvo u svemu dobrome, da se ne deli, kao što je to mnogo puta u istoriji činjeno.

Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi, da Kosovo treba podeliti ili nekim kompromisom rešiti ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi.To ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko a daleko su od svega onog što je srpsko", poručio je patrijarh Irinej.

Podsetio je da je 20 godina živeo u Prizrenu, prestonici dva vladara, i da ne može da zamisli da "njegov Prizren" ode nekom drugom narodu.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Ko poklanja kuću svoju nekome, nego je čuva kao dar božji. Kakav je to kompromis ne znamo još uvek. Mi želimo kompromis, molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromis u kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji - rekao je patrijarh i dodao da albanskom narodu treba dati sva prava ljudskog dostojanstva.

Zemlja srpska ne može tuđa da bude nego srpska, rekao je patrijarh Irinej i ponovio da: "Ono što se da i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno".

Prethodno patrijarh je posetio Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici i razgovarao sa bojnim studentima i rektorom prof. dr Zdravkom Vitoševićem.

- Kao što narod treba da gleda u Crkvu tako narod treba da gleda i u vas. Vi ste naša velika nada jer tamo gde su Crkve i škole tu je mesto i narodu - rekao je patrijarh.

Rekao je da je to što na Kosovu i Metohiji ima našeg naroda velika nada, motiv i osnov i drugima koji žele da se vrate na svoja ognjišta.

Patrijarh u pratnji sveštenstva i monaštva je nakon toga sa studentima ručao u studentsoj menzi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading