Metju Palmer ponovo upozorava Prištinu: Ukinuti takse, nastaviti dijalog

Autor: Tanjug

Vesti

07.03.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer ponovio je danas da bi SAD želele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog sa Beogradom ponovo pokrenuo.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Metju Palmer

- Čak bi i privremena suspenzija omogućila pokretanje dijaloga (...). Pozivamo Kosovo da suspenduje te carine i omogući povratak dijaloga između Beograda i Prištine - rekao je Palmer novinarima u Zagrebu gde je održao predavanje, prenela je Hina. 

On je kazao da SAD podržavaju normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine te postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma koji bi, kako je rekao, u svojoj srži značio međusobno priznanje.

Dodao je i da je "potpuno moguće" da bi jedan takav sporazum uključivao i, kako je rekao, "prilagođavanje" granice između Srbije i Kosova.

 

 

- Dogovor dve strane moraju postići same, on mora biti trajan i sveobuhvatan. U samoj srži toga, za nas, to znači međusobno priznanje - kazao je novinarima Palmer.

- Potpuno je moguće da bi to uključivalo i prilagođavanje granice između Srbije i Kosova. SAD to ne zagovara, ali ni ne isključuje - rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, od Beograda bi se očekivalo "priznavanje i prihvatanje Kosova kao suverene i nezavisne države", a Kosovo bi moralo priznati Srbiju kao svog suseda, prenela je Hina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nusic

08.03.2019 06:10

Gosodine Palme hvala na Vasoj iskrenosti, no morate znati da Srbija nikada nece priznati Kosovo I Metohiju. Ono je tvorevina Amerike, Engleske I Nemacke, priznali ste ih, pa sta ce vam priznanje Srbije. Naravno, Amerika I ostali znaju da otimanje tudje teritorije nikada ne moze biti pravno validno dok ga ne prizna zemlja od koje je oteta teritorija. Ostavite nas na miru bombardovanjem 1999 godine naneli ste nam neprocenjivu stetu I izvrsili ste genocid nad srpskim narodom.