OD AERODROMA SVAKOM LEŽE PO 15 EVRA NA RAČUN

Autor:

Vesti

08.01.2018

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" profitiraće i građani Srbije. Svima koji nisu prodali besplatne akcije aerodroma u naredna tri meseca, posle potpisivanja ugovora sa francuskom kompanijom "Vansi erports", na račune će leći oko 1.700 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Skočila cena

Broker firme "Momentum sekjuritis" Nenad Gujaničić ističe da je već samo sprovođenje koncesionog postupka dosta diglo vrednost kompaniji, ali da je postignuta cena ipak nadmašila očekivanja investitora.

- Ukoliko se potvrde navodi državnih zvaničnika i budući koncesionar plati 501 milion evra kao inicijalnu uplatu, svaki akcionar može dobiti 14,6 evra po akciji - kaže Gujaničić.

Besplatne akcije
4,8  miliona građana imalo pravo na besplatne akcije
2,3 miliona građana ih je prodalo
84  miliona evra dobijaju građani Srbije od koncesije aerodroma
10 

odsto akcija aerodroma pripada građanima

A onaj ko nije saglasan sa davanjem vazdušne luke u koncesiju, objašnjava on, imaće pravo da od samog aerodroma traži otkup akcija po najvećoj ceni.

Već samo sprovođenje koncesionog postupka je dosta diglo vrednost aerodromu 

Nenad Gujaničić, broker

Pravo na besplatne akcije dobilo je 4,8 miliona građana Srbije, kojima je 2010. godine uplaćeno po 1.700 dinara iz fonda u koji se slivao novac od privatizacija.

Osim akcije Aerodroma građani su dobili pet akcija NIS i 31 akciju "Telekoma".

Koncesija
25  godina traje koncesija
501  milion evra daje francuska kompanija
723  miliona evra uložiće za 25 godina
1,458  milijardi ukupna vrednost koncesije

Gotovo polovina njih je svoje akcije prodala, a onima koji su se odlučili da ih zadrže na isti račun je uplaćivan i novac od dividendi ovih kompanija.

Jednostavno do novca

Kada francuska kompanija "Vansi" bude potpisala ugovor sa Vladom, novac od besplatnih akcija građani će moći da podignu u "Pošti".

Procedura je jednostavna - od dokumenata je potrebna samo lična karta. A ukoliko se neko odluči da akcijama trguje na berzi, proceduru može da pokrene na istom mestu.

Odlučeno je u najboljem interesu beogradskog aerodroma, zaposlenih, države i malih akcionara

Saša Vlaisavljević, v. d. generalnog direktora aerodroma

- Buduća cena akcija, barem u narednih 10-15 godina, biće određena kretanjem godišnje nadoknade koju će koncesionar plaćati akcionarima. Dakle, cena akcije biće značajno niža u odnosu na trenutne nivoe - ističe broker Nenad Gujaničić.

Komentarišući odluku o koncesiji, Saša Vlaisavljević, v. d. generalnog direktora "Nikola Tesla", ocenio je da je odlučeno u najboljem interesu beogradskog aerodroma, zaposlenih, države i malih akcionara.

- Model za koji se država odlučila nesumnjivo će dugoročno doprineti unapređenju kvaliteta usluge, razvoju i daljoj optimizaciji poslovanja - istakao je on.

Vrednost akcija aerodroma
Najviša cena 1.501 dinar decembar 2017.
Najniža cena 363 dinara jun 2012.  

Francuzi se na velika vrata vraćaju u Srbiju

Investicija francuske kompanije "Vansi erports" u Aerodrom "Nikola Tesla" još je jedan dokaz da se francuski privrednici vraćaju u Srbiju, i to na velika vrata.

Osim naše najveće vazdušne luke francuski partner dobiće i deponiju u Vinči, gde će kompanija "Suez" izgraditi postrojenje za preradu komunalnog otpada vredno oko 300 miliona evra. Ugovor je potpisan na 25 godina i u pitanju je jedan od najvećih u oblasti privatno-javne saradnje.

Ranije su, takođe, vlade Srbije i Francuske potpisale memorandum o finansiranju izgradnje metroa u Beogradu. Francuzi smatraju da je Srbija ekonomski centar Zapadnog Balkana, a zainteresovani su i za ulaganja u poljoprivredu, mašinsku i automobilsku industriju, energetiku i zaštitu životne sredine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading