UHVAĆEN U MULJANJU: DRAGAN ŠOLAK UZEO NOVO DRŽAVLJANSTVO

Autor:

Vesti

08.01.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Šolak, suvlasnik SBB, vodeće kablovske kuće koja drži monopol na našem tržištu, kupio je pasoš Malte da bi izbegao plaćanje poreza u Srbiji. Šolak, kako otkriva Malta tudej, malteški pasoš kupio je kroz individualni investicioni program za čak 650.000 evra. Time je, navodi se, postao još jedan milioner koji je iskoristio poreski sistem Malte da tamo prebaci profit i plati manji porez nego što bi to morao u Srbiji.

RepublikaFoto: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Šolak

VAN BALKANA 6,7 MILIONA E

Plaćanje poreza je izbegnuto, kako je objašnjeno, kada su Šolakovoj medijskoj grupi različite TV stanice na Balkanu platile 6,7 miliona evra za prava emitovanja sportske televizije, a taj novac je završio na Malti, Kipru i u Lihtenštajnu.

Među novopečenim državljanima Malte identifikovano je i ime Šolakove supruge Gordane, kao i još dva izdržavana lica N. i S. Šolak sa adresama na dve različite lokacije, jednoj u Slijemi, a drugoj u luksuznoj stambenoj zoni Tinje Poan.

650 hiljada evra Šolak platio malteški pasoš

Komentarišući otkriće malteškog medija, Mario Spasić iz Saveta za monitoring Transparentnost ističe da to samo potvrđuje da je Šolak sklon finansijskim manipulacijama.

- Prvo bi trebalo da se istraži kako je Šolak uopšte došao u posed kompanije SBB jer je sve to učinjeno pod sumnjivim okolnostima - prokomentarisao je Spasić.

A o kakvom profitu se radi dovoljno pokazuje i činjenica da je Šolakova medijska grupa jedna od najvećih telekomunikacionih grupa na Balkanu koja pruža internet, telefon i TV programe domaćim i stranim građanima. Samo u 2016. imala je prihod od oko 440 miliona evra.

POSEDUJE N1 I SPORT KLUB

Šolakova "Junajted medija" u Srbiji, pored ostalog, poseduje kanal Sport klub i TV N1, koja pokriva tri regionalna centra na području Hrvatske, Srbije i BiH. Šolak u toj kompaniji, čiji je vlasnik "Džerard enterprajzes" sa ostrva Man, poseduje 22,11 odsto udela. "Junajted grup", kako navode mediji, sastavljena je od srpskog SBB, "Telemaha" (u Sloveniji i BiH) i "Total TV" (prisutnog u šest zemalja bivše Jugoslavije), a sedište firme je u Holandiji.

Inače, Malta tudej podatke je objavila u okviru projekta "Malteški papiri", koji vodi Evropski istraživački centar. Odgovore na pitanja ovim povodom od kompanije SBB, čiji je Šolak suvlasnik, nismo dobili do zaključenja ovog broja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading