Trgovci zelenaši deru gore nego banke: Provizija za ček 400 dinara mesečno

Vesti

20.09.2017

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lokalni trgovci našli su način da zarade na tuđoj muci, pa građanima kojima je hitno potreban keš unovčavaju čekove uz naknadu koja raste sa brojem meseci na koji se puštanje čeka odlaže. Beograđanka Jelena Milovanović jedna je od mnogih koji su iskoristili ovu mogućnost.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Ima u mom kraju jedan pouzdan čovek. Svi ga znaju jer drži kiosk u komšiluku. Za ček ispisan na 5.000 dinara, koji pušta za mesec dana, uzima 400 na ime provizije. Za svaki novi mesec naknadu uvećava za dodatnih 400 dinara - kaže Milovanovićeva.

Zelenašenje

To znači da ćete za ček na 5.000 dinara koji će biti pušten za šest meseci dobiti svega 2.600 dinara. Ukoliko uporedimo proviziju koju uzimaju oni koji unovčavaju čekove sa provizijama koje uzimaju banke, lako možemo da zaključimo da je reč o zelenašima.

Za keš kredit od 20.000 dinara uzet na šest meseci u banci bismo na ime kamate platili oko 900 dinara, dok bismo za isti iznos i za isti period unovčivačima čekova dali deset puta više.

I naša sagovornica je toga svesna, pa objašnjava da je ove usluge koristila dok kao honorarac nije mogla od banke da dobije kredit, dozvoljeni minus ni kreditnu karticu.

5 hiljada dinara maksimalna vrednost čeka

2,6 hiljada dinara dobije građanin za ček koji će biti pušten za šest meseci

Oni koji pristanu na ovakvu transakciju pristaju i da ostave svoje ime i prezime, broj lične karte i broj telefona nepoznatom čoveku. Čak i ako ih bezbednost ličnih podataka ne brine, ono što mnogi možda ne znaju jeste da učestvuju u krivičnom delu jer je unovčavanje čekova uz uzimanje provizije nelegalno.

Krše zakon

- Ne samo što je to apsolutno nezakonito nego građani mogu lako da budu prevareni. Niko osim banaka ne sme da daje pozajmice i uzima kamate. Osim toga, postoje oni koji uzimaju blanko ček, pa obećaju da će da stave datum naknadno, kada vlasniku čeka bude odgovaralo, ali onda već sledećeg dana puste ček i naprave ljudima još veći problem - kažu nam u jednoj banci.

A ljude koji nam unovčavaju novac očigledno ne plaši to što krše zakon jer svoje usluge reklamiraju čak u oglasnicima i na banderama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
suzana

19.03.2018 10:23

Svi zelenasi su se trudili da svoj nelegalno stecen novac usmere u legalne tokove i na taj nacin legalizuju prljave poslove i dobit. Zalosno je sto je medju njima puuno privrednika medju kojima se nalazi i Predrag Djermanovic, vlasnik firme Valutinvest, MTC distribucija Novi Sad, Select food doo, iz Temerinske ulice. Zivi i radi na beogradskom i novosadskom terenu. Taj nazovimo privrednik je 90tih imao zalagaonicu Gold u Sava centru u Beogradu sa kamatama i do 15% na mesecnom nivou, a sada predstavlja privrednike Srbije. Eto, toliko smo dogurali u privrednom svetu da nam i takvi cine danasnjicu privrednog potencijala Srbije. Ko je tu lud ? Sramota