"Isključiti Skupštinu iz izbora sudija i tužilaca"

Autor:

Vesti

15.10.2018

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Isključivanje Skupštine iz izbora sudija i tužilaca i balansirani sastavi pravosudnih saveta promene su koje će ukoliko se dogode, doneti viši nivo nezavisnosti, samostalnosti i odgovornosti pravosuđa”, ocenjuje Nenad Stefanović, predsednik novoformiranog Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nenad Stefanović

Koji su vaši stavovi u pogledu poslednje verzije predloga ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa?

- Reformu pravosuđa ne treba posmatrati kao jedan od uslova za članstvo u EU već je reforma potreba svih građana Srbije. Inicijalni tekst amandmana je pretrpeo znatne promene nakon javne rasprave i mišljenja Venecijanske komisije. Udruženje sudija i tužilaca pozdravlja predloge za ukidanje probnog mandata od tri godine za prvi izbor, isključenje Skupštine iz izbora sudija i tužilaca, ali i to što će predsednik Visokog saveta sudstva biti sudija, a Vrhovni javni tužilac nema pravo reizbora.

NENAD STEFANOVIĆ: Reforma pravosuđa je potreba građana Srbije

Koji su razlozi što deo struke i starija udruženja zahtevaju novu javnu raspravu, nove radne grupe?

- Nažalost, stiče se utisak da imamo i one koji su protiv reforme pravosuđa i koji se zalažu za održavanje postojećeg stanja. To su oni kojih nema u sudnicama svakoga dana sa građanima. Izgovora su “da može da bude gore” i da ne treba ništa raditi osim da se nastave javne rasprave i ceo proces unedogled do okončanja njihovih mandata. To nije odgovorno ni prema struci ni prema građanima.

DOSTUPNOST INFORMACIJA

Tužilaštva izgledaju kao zatvoren sistem iz kojeg je teško doći do informacije. Šta mislite o odnosu tužilaštava i medija?

- Tužilaštvo je usvojilo komunikacionu strategiju sa medijima, ali koja je ostala mrtvo slovo na papiru. U praksi većina informacija u vezi sa konkretnim predmetima dolazi na konferencijama za medije MUP-a. Zalažemo se za transparentnost i dostupnost informacija građanima.

Udruženje sudija i tužilaca imalo je skoro sastanak sa ministarkom pravde. Šta je zaključak tog sastanka?

- Predstavnici UST su imali konstruktivan dijalog u ministarstvu, konstatovali smo da je preko 70 odsto predloga struke tokom javne rasprave koja je trajala više od jedne godine usvojen i da je inicijalni tekst amandmana pretrpeo značajne izmene i da je u velikoj meri usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije. Ono što smatramo važnim jeste da sudijski i tužilački pomoćnici uđu u Ustav. Naša molba ministarstvu je da razmotri takvu mogućnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading