NA OVIM PUTEVIMA MOĆI ĆE DA SE JURI 130 NA SAT!

Autor: satmediagroup.net, Republika

Vesti

17.05.2018

22:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge vozače je obradovala vest o povećanju maksimalne brzine na auto-putevima u Srbiji sa 120 na 130 km/h. Na sednici Vlade održanoj 10. maja usvojene su izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koje je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a glavni razlog za izmenu ovih propisa jeste usklađivanje sa praksom iz većine zemalja EU, poput Grčke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih u kojima je maksimalna brzina na auto-putu ograničena na 130 km/h, piše magazin SAT.

RepublikaFoto: pixabay.com
Samo na ovim mestima će to biti dozvoljena maksimalna brzina

BRŽE I NA DRUGIM PUTEVIMA

U MUP-u kažu da je još pre deset godina, kada je pripreman predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, postojala ideja da se maksimalna brzina poveća sa 120 na 130 km/h, ali to ipak nije učinjeno, jer po oceni stručnjaka, na našim auto-putevima za to tada nije bilo uslova.

Neki misle da ih nema ni danas, pa su odmah po objavljivanju ove vesti izraziliu zabrinutost da bi ovo povećanje moglo dovesti i do povećanja broja saobraćajnih nezgoda i težim posledicama sa većim brojem povređenih.

Međutim, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podsećaju da je u naše puteve godinama unazad ulagano, da danas imamo mnogo kvalitetnije auto-puteve nego nekada i najavljuju da će u narednom periodu razmotriti mogućnost za povećanje maksimalne brzine na pojedinim regionalnim putevima na kojima za to postoje uslovi.

Osim toga, i u samom Zakonu o javnim putevima u Članu 68. piše da ostali elementi auto-puta (poluprečnik krivine, uzdužni nagib, ivične trake i sl.) moraju biti takvi da omogućavaju brzinu od najmanje 130 kilometara na čas. Dakle, naš auto-put je projektovan za takvu brzinu, i uz poštovanje saobraćajnih propisa ne bi trebalo da bude bojazni od povećanja broja nezgoda i stradanja u saobraćaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading