(FOTO) Lončar prvi isprobao donirane aparate za pritisak!

Autor: Tanjug

Vesti

04.05.2018

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru kampanje "Ne dozvoli da pukne" bolnicama u Srbiji biće donirano 300 aprata za merenje krvnog pritiska, a Kliničko - bolnički centar "Zvezdara" prva je zdravstvena ustanova koja je danas dobila aparate.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zlatibor Lončar testirao donirani aparat

Aparati za merenje krvnog pritiska donacija su Fondacije Hemofarm koja je zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokrenula akciju "Ne dozvoli da opukne" u cilju podsticanja ljudi da redovno kontrolišu krvni pritisak i tako preveniraju brojne bolesti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je povišen krvni poritisak najmasovnija bolest današnjice i da je procena da u svetu taj zdravstveni problem ima dve milijarde ljudi, a da većina njih to i ne zna.

Kao najčešće komplikacije nelečenog krvnog pritiska on je naveo infarkt srca, infarkt mozga, problemi sa bubrezima, očima. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ronald Seliger, Verica Jovanović i Petar Svorcan

- To su sve stvari koje mogu da se spreče ako se na vreme otkrije da imate povišen pritisak, ako se krene sa terapijom - rekao je ministar i dodao da je 2016. godine umrlo više od 6.000 građana Srbije zbog komplikacija izazvanih zbog povišenog krvnog pritiska.

Lekari KBC "Zvezdare" prekontrolisali su krvni opritisak ministru zdravlja kao i direktoru kompanije Hemafarm Ronaldom ZELIGER i direktorki Instituta Batut Verici Jovanović.

Direktor ZELIGER rekao je da ta kompanija neće stati na ovoj donaciji aparata i podsetio da je akcija pokrenuta povodom obeležavanja 25 godina postojanja Hemofarma.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

On je poručio građanima Srbije da redovno proveravaju krvni pritisak, jer je to bezbolna i kratkotrajna procedura kojom se može spasiti život.

Direktor KBC Zvezdara dr Petar Svorcan zahvalio se donatorima što se njihovu ustanovu izabrali za početak kampanje i podsetio da se u KBC Zvezdara godišnje pregleda više od 300.000 pacijenata. 

- Podržavamo preventicvne preglede i u tome naša zdravstvena ustanova redovno učestvuje. Rano otkrivanje bolesti je manje posla za nas, lakše za pacijenta - rekao je Svorcan.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Kampanja "Ne dozvoli da pukne" započeta je sredinom aprila kada su se na dve lokacije u Beogradu pojavile velike, crvene, zaglavljene lopte, a u okviru 31. Beogradskog maratona, na početku Trke zadovoljstva u organizaciji Kompanije Hemofarm pušteno je 6.639 crvenih balona za sve one koji su tokom prošle godine izgubili život od direktnih posledica povišenog krvnog pritiska.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Tokom kampanje obezbeđeno je i besplatno merenje krvnog pritiska u više od 90 zdravstvenih ustanova širom zemlje u okviru preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja.

Građani će imati priliku da i ovog vikenda na centralnim gradskim lokacijama u Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu i Požarevcu prekontrolišu svoj krvni pritisak.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading