KOMANDANT BONDSTILA JE HERCEGOVAC: Nik Dučić krsti se sa tri prsta!

Autor:

Vesti

22.03.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nik Dučić (51), novi komandant američke vojne baze Bondstil, nedaleko od Uroševca, iako rođen i odrastao u Americi, nije zaboravio svoje srpske korene. Sve troje dece pukovnika američke vojske nosi srpska imena - Luka, Ivan i Natalija, a on je redovan na službama u srpskoj crkvi u SAD, potvrdio je Srpskom telegrafu vladika zapadnoamerički Maksim.

RepublikaFoto: youtube.com/PressClub Lviv
Nik Dučić

Kako smo juče saznali istražujući Dučićeve korene, on je i po majčinoj i po očevoj liniji potomak hercegovačkih iseljenika u Ameriku. Prema podacima portala Moja Hercegovina, njegova porodica je decenijama među najaktivnijim članovima srpske emigracije, još od dolaska prvih srpskih emigranata u Kaliforniju.

TREĆA GENERACIJA

Dučić je treća generacija u Americi, a njegov deda po ocu Obrad bio je aktivan član Crkve Svetog Nemanje u Bizbiju u Arizoni, dok se deda sa majčine strane Vasa Kurilić pominje među najvećim zadužbinarima, koji je svojim parama podizao mnogobrojne crkve i bio je veliki prijatelj čuvenog vladike Nikolaja Velimirovića. Zbog svega ovoga, ne čudi Dučićeva vezanost za pravoslavlje i srpsku crkvu.

Čuveni vladika Nikolaj Velimirović bio je prijatelj Dučićeve porodice

S druge strane, što se tiče vojske, moguće je da je odluku da se bavi tim pozivom doneo nakon što mu je rođeni ujak Robert Vaso Kurilić poginuo kao major američke vojske u Vijetnamu, samo godinu dana po njegovom rođenju.

OBUKA VOJNIKA

Vladika zapadnoamerički Maksim, koji trenutno boravi u Beogradu, juče je za Srpski telegraf potvrdio da zna Dučića i da ovaj sa ponosom ističe srpsko poreklo.

- Imao sam prilike da se sretnem sa njim nekoliko puta, dolazi sa porodicom u crkvu, upoznat sam sa njegovim patriotskim delovanjem - kaže vladika Maksim.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Vladika zapadnoamerički Maksim

Nik Dučić je završio ratni koledž 2014, a magistrirao je na univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na kalifornijskom politehničkom univerzitetu. Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima. Po fotografijama na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine. Na Fejsbuk profilu pukovnik Dučić je lajkovao stranice srpske Crkve Svetog Đorđa u San Dijegu i srpski klub Oplenac iz Toronta.

BIOGRAFIJA
  • Rođen u Los Anđelesu 28. novembra 1967.
  • Završio kalifornijski politehnički univerzitet i američki ratni koledž
  • Magistrirao nuklearno inženjerstvo na Univerzitetu u Merilendu
  • Na univerzitetu u Severnoj Dakoti radi na magistarskoj studiji o međunarodnim svemirskim programima
  • Na Kosovo je došao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije
  • Živi u San Dijegu, oženjen je i ima troje dece

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vlada

22.03.2018 07:30

Nema on nikakve korene on je tikva bez korena,kad je dosao na Kosovo da bude okupator.

Ja

03.09.2018 08:12

Ivan, Natalija, pa i Luka su ruska imena.