OBJAVLJEN SKANDALOZAN PRIRUČNIK ZA ONE KOJI RADE S OSNOVCIMA: Traže od učitelja da pljunu Svetog Savu

Autor:

Vesti

14.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod plaštom rodne ravnopravnosti i promocije navodnih vrednosti savremenog društva ponovo se grubo prekraja srpska istorija, a Kosovski boj i Sveti Sava predstavljaju kao mitovi iako su temelj srpske istorije, duhovnosti i kulture.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Sveti Sava

Naime, u Priručniku za učitelje za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za osnovne škole od prvog do četvrtog razreda sugeriše se razbijanje kosovskog i svetosavskog mita.

KRITIČKA DISTANCA

U priručniku (objavljen 2019, izdavanje finansirala švajcarska vlada) čiji deo citiramo, između ostalog, sugeriše se učiteljima na koji način s decom treba da analiziraju dela Svetlane Velmar Janković.

Bećković: Čudi me da su se uopšte mučili, mogli su da uzmu turski udžbenik, gde se Kosovski boj svrstava u mitove

 

- Prilikom obrade priče iz zbirke "Knjiga za Marka" Svetlane Velmar Janković treba imati u vidu da se autor služi postupkom mitologizacije - ona tematizuje svetosavski i kosovski mit, a u tekstove, pored toga, unosi čitav niz mitoloških, paganskih i hrišćansko-patrijarhalnih elemenata. Važno je u radu sa decom demitologizovati priče Svetlane Velmar Janković jer one nemaju kritičku distancu prema tekstu, već je uglavnom doživljavaju kao istinu. Neophodno je, na primer, razmotriti tvrdnju da je Sveti Sava otišao peške sa grčkim kaluđerima na Svetu goru ili da je despot Stefan Lazarević bio kao neki srpski Robin Hud - piše u priručniku.

RepublikaFoto: youtube.com/NikolaJaksic
Kosovski boj

Zašto princ ljubi Trnovu Ružicu dok ona spava?

1. Devojčica muti smesu u vangli, žena peče palačinke, a dečak filuje. Autori priručnika tvrde da se "na ovim ilustracijama reprodukuju tradicionalne rodne uloge (ženi je mesto kraj šporeta) i još se predstavlja kao da žena u tome uživa (peva)". Oni sugerišu i da bi za promenu rodnih odnosa bilo dobro da se "muškarci predstavljaju u tradicionalno ženskim rodnim ulogama koje se odnose na kućne poslove".

2. Priručnik se, između ostalog, bavi rodnom ravnopravnošću kroz čuvenu bajku "Trnova Ružica" braće Grim.

- Kada je u pitanju bajka braće Grim "Trnova Ružica", na času treba problematizovati pasivnost junakinje i njeno svođenje na objekat, kao i to što princ ljubi Trnovu Ružicu dok ona spava bez njenog pristanka. Na delu sa primerima pokazali smo na koji način se to može uraditi - savetuju autori.

Akademik Matija Bećković smatra da je nedopustivo ovakvo prekrajanje srpske istorije.

Kljajević: Očigledno je cilj da se osiromaše umovi naše dece o prošlosti

- Čudi me da su se uopšte mučili da naprave jedan ovakav priručnik, mogli su lepo da uzmu tuđi udžbenik, recimo turski, gde se Kosovski boj svrstava u mitove. Ovakve lekcije i način predstavljanja istorije su idealni za loše đake, ne moraju ništa da uče, mogu da kažu šta im padne na pamet i da im to prođe. Šta je potrebno? Da se konačno vratimo sebi, da poštujemo sopstvenu istoriju i to će biti dovoljno - kazao je Bećković za Srpski telegraf.

Istoričar Božidar Kljajević smatra da je ovaj priručnik skandal neviđenih razmera.

Ko stoji iza priručnika

Ovaj priručnik za učitelje objavljen je krajem septembra 2019, a kao autori se navode Jelena Stefanović i Saša Glamočak, dok je urednik Jovana Đinđić. Na koricama piše da ga je radio tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva u saradnji sa švajcarskom vladom. Na pitanja koja smo mejlom poslali ovom timu odgovore nismo dobili.

- Očigledno je cilj da se osiromaše umovi naše dece o prošlosti. Naša deca moraju da znaju sve o Kosovskom boju, Lazaru i Milošu, Svetom Savi, Nemanjićima, Njegošu, Karađorđu, o srpskim vojvodama Mišiću, Bojoviću, Stepi, o Tesli i Milankoviću. Ako to ne znaju, biće uskraćeni za deo sopstvenog bića i bez ovog znanja naša deca više nisu Srbi - konstatuje Kljajević.

MINISTARSTVO: NE STOJIMO IZA OVOGA

Kako je za Srpski telegraf rečeno u Ministarstvu prosvete, ovaj priručnik je urađen u okviru projekta koji je finansirala švajcarska vlada.

- Kao što se može videti na samoj publikaciji, ovaj priručnik ne predstavlja zvaničan stav Vlade Republike Srbije, kao ni vlade Švajcarske - rečeno nam je u Ministarstvu prosvete.

I Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost, kaže da njena institucija nema veze s pomenutim priručnikom:

Šarčević: Eksperti zavode red

Bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, za vreme čijeg mandata je objavljen priručnik, kaže da je u pitanju pomoćni radni materijal koji ni na koji način nije bio obavezujući za učitelje. Da bi se izbegli ovakvi i slični propusti, kaže, kao savetnik predsednika Srbije za obrazovanje, formirao je tim od 100 eksperata, uz podršku Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji ima za cilj da sredi situaciju sa udžbenicima i time šta deca uče u školi.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

- Rade se novi standardi i postignuća, što znači da će se od iduće školske godine 30 odsto rasteretiti nastavni planovi i programi za osnovce, radiće se novi modeli udžbenika i biće precizirano što deca uče u školi i treba da znaju. Tako više neće biti moguće da se u udžbenicima potkradaju razne greške, a staće se na kraj i ovakvim priručnicima - rekao je Šarčević za naš list.

- Nismo učestvovali u izradi ovog priručnika niti mi je poznat njegov sadržaj. Ne samo ovaj nego bilo koji priručnik morao bi biti baziran na tačnim informacijama i podacima jer se samo tako može postići bolje razumevanje rodne ravnopravnosti. Ne slažem se sa slobodnim tumačenjem istorije jer je više nego jasno da u procesu edukacije istorija mora biti zasnovana na tačnim podacima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading