(VIDEO) EPILOG KATASTROFE U SMEDEREVU! Rešena misterija CRNOG PRAHA koji je prekrio grad - da li je opasan po zdravlje ljudi?

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

02.08.2020

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan obelodanio je da nadležni ispituju šta se pre nekoliko dana desilo u Železari "Smederevo" nakon dojave građana da je grad prekriven misterioznim crnim prahom i najavio je mogućnost podnošenja prijava.

RepublikaFoto: facebook.com/Pokret Tvrđava ·
Crno Smederevo

Trivan je naveo da je država reagovala po dojavi građana i da je utvrđeno da crni prah potiče od specifične rude - siderit čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju je vetar razneo.

- Železara u Smederevu je važna, hrani hiljade ljudi, ali svako mora da poštuje propise države Srbije, uz već dovoljno visok stepen tolerancije koju naši građani imaju u takvim sredinama, ali ta tolerancija ima granice. Istražujemo šta se desilo, možemo da podnesemo prekršajne prijave, prijave za privredni prestup, ali i krivične prijave - rekao je Trivan za "Sputnjik".

 

 

On je naglasio da će odgovor na pitanje da li je ovo moglo ugroziti zdravlje stanovništva dati medicinski stručnjaci.

- Republički inspektor je odmah reagovao, reč je o neposrednoj opasnosti po zdravlje ljudi. Doneto je rešenje kojim je inspektor privremeno zabranio odlaganje rude do ispunjavanja uslova koje moraju da obezbede da bi se rasejavanje zaustavilo - rekao je Trivan.

 

 

 

Crni prah iz Železare padao je na Smederevo i okolinu u sredu tokom cele noći, prekrio je kuće, dvorišta i useve. Snimak ove neobične pojave objavilo je Udruženje građana "Pokret Tvrđava", nakon čega je pokrenuta istraga.

- Desila se katastrofalna havarija koja do sada nije zabeležena u Radincu, Vranovu i okolnim smederevskim selima, a i u samom centru se moglo videti. Dogodio se akt ekološkog terorizma - saopštili su iz ovog pokreta.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola

02.08.2020 13:43

Ne može tek tako ogromna količina rude gvoždja siderit da odleti visoko u vazduh, jer nema krila.