TOTALNA BLOKADA SRBIJE: Od sutra ujutru će granice biti hermetički zatvorene, saobraćaj na aerodromima u Nišu i Beogradu obustavljen...

Autor:

Vesti

19.03.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko je ušao u zemlju, ušao je! Od sutra u osam časova ujutru biće zatvorene sve granice Srbije, ali i potpuno obustavljen saobraćaj na aerodromima u Nišu i Beogradu (Aerodrom "Nikola Tesla" ostaje otvoren za humanitarne letove i kargo-saobraćaj, a vazdušni prostor ostaje otvoren za sve prelete). Dakle, drumskim, vazdušnim, rečnim i železničkim putem u Srbiju niko ne može da uđe, ma čiji državljanin bio, uključujući tu i naše ljude.

RepublikaFoto: Tanjug
Kontrola: Vojska na graničnom prelazu

Ovu meru, kojom se pooštrava režim borbe protiv korone, objavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ŠTA NAM JE CILJ

Kako je rekao šef države, stigli smo do 103 zaražena.

- U nekoliko zemalja je od tog trenutka broj počeo geometrijskom progresijom da se povećava. To niko nije sprečio, pa ne možemo ni mi. Naše je da pokušamo da taj rast ne bude eksponencijalan. Zato je presudna disciplina naših ljudi, sve zavisi od nas - poručio je Vučić i dodao:

- Bolnice su sve punije, Infektivna je gotovo puna, prelazimo na bolnicu "Dragiša Mišović". Vojska i policija veoma dobro obavljaju svoj posao. Uvešćemo za penzionere termin u trgovinskim lancima nedeljom od četiri do sedam ujutru, ali i to je termin koji smo izabrali da im poručimo da ne treba ni tada da izađu. Molim vas kao boga, dragi penzioneri, ne izlazite.

Bugari svima zabranili ulazak

Za naše turiste zarobljene u inostranstvu jedna od opcija bila je da se nekako dočepaju aerodroma u Sofiji, pa da se odatle prebace u Srbiju. Od danas, međutim, i to je nemoguće, s obzirom na to da je Bugarska uvela zabranu ulaska u zemlju svim građanima država koje nisu članice Evropske unije. Zabrana važi do 17. aprila, a povrh toga stopiran je i ulazak državljana Italije, Španije, Francuske, Britanije, Nemačke, Holandije i Švajcarske (njima se eventualno dozvoljava tranzitni prolaz do zemalja u kojima žive).

Meru da hermetički zatvori zemlju Vlada Srbije donela je jer nisu urodili plodom apeli našim građanima u inostranstvu da ne dolaze u zemlju, pa ih se za kratko vreme ovde bez nekog posebnog razloga vratilo čak 65.000, od kojih mnogi nisu poštovali meru izolacije. Većina njih se uputila ka Srbiji iako ima boravište u zemljama u kojima radi i živi.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da je cilj mera da nema mrtvih i naveo da se u očekivanju da epidemija koronavirusa dobije šire razmere, preduzimaju mere i u Evropi na ograničenju kretanja, zatvaranju granica, na snazi su prekidi međunarodnog avio-saobraćaja i putničkog saobraćaja.

- U vanrednom stanju donose se mere koje se odnose na ograničenje ljudskih prava i sloboda. Zdravlje ljudi je najvažnije - rekao je Dačić.

Nažalost, kaže Dačić, svakodnevni apeli svih zvaničnika u Srbiji da naši državljani iz dijaspore ne kreću na put ka Srbiji nisu urodili plodom, te su zato donete nove, oštrije mere.

Dačić: Formiran krizni štab za povratak srpskih turista

Ivica Dačić je rekao da je formiran krizni štab za pomoć našim ljudima koji su na neki način zarobljeni u inostranstvu. On je poručio da se spoljna politika trenutno svodi na borbu protiv koronavirusa. Takođe, apelovao je na naše državljane u dijaspori da ne dolaze u Srbiju i objasnio da se pomoć kriznog štaba odnosi na hitne slučajeve. Dodaje da država pokušava da pomogne onima koji su se zatekli u inostranstvu, a reč je o izuzetnim slučajevima, grupama turista, bolesnima koji su se lečili u inostranstvu da se vrate, međutim, sad je to, kako je objasnio, postalo pomalo nemoguće zbog letova.

- Apelujem na naše ljude koji žive u inostranstvu i imaju boravišnu dozvolu tamo. Nije reč o turistima koji sad imaju problema da prežive. Ima tu dnevnih problema, od toga da li će proći 90 dana u EU, ali sve te stvari će se suspendovati, ne treba oko toga da brinu - poručio je Dačić.

Srpski telegraf stupio je u kontakt sa turističkim agencijama i pokušao da sazna kako će turisti da se vrate u zemlju, međutim, rečeno nam je da je opcija malo: ili će morati da ostanu tamo gde jesu i da čekaju da se situacija smiri da bi se vratili ili će im se u narednom periodu obezbediti neki let do nekog od obližnjih aerodroma, ukoliko bude takvih otvorenih, gde će ipak morati da odu u karantin.

DA SU I DRUGI OVAKO...

U izjavi za Srpski telegraf stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić poručuje da to što se Srbija hermetički zatvara ne treba da plaši građane, naprotiv.

- Treba imati u vidu da je Srbija ove mere preduzela blagovremeno. Da su i druge države preduzele ovakve mere na vreme, ne bismo pričali o ovom broju mrtvih. Vlada Srbije je donela blagovremene mere, cilj je zaštita zdravlja stanovništva, niko ne treba da se plaši jer nema mesta panici. Građani moraju da budu disciplinovani i ove mere će kraće trajati - zaključuje Dragišić.

Vučić je juče saopštio i da je potpuno ukinut međugradski saobraćaj autobusima i vozovima. Ta mera stupa na snagu danas od 12 časova (to je poslednji rok da neki autobus ili voz krene na odredište).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

19.03.2020 22:39

Sta ce gradjani koji zive u Republici Srpskoj, operisani u Srbiji i moraju na kontrolu ili tretman u Srbiju, a pogotovo oni koji su operisani is najtezih bolesti?