Patenti dr Slavka Radosavljevića čekaju primenu: Skuterom na struju za 20 dinara od BG do NS

Vesti

01.10.2017

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamislite da je umesto nekoliko sati svega desetak minuta dovoljno da napunite mobilni telefon i laptop. Slavko Radosavljević (82), doktor energetske elektronike i izumitelj 14 patenata, ovu zamisao učinio je stvarnom.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Nastavlja Teslinim putem: Dr Slavko Radosavljević

Zahvaljujući njegovim PARS uređajima, sve vrste akumulatora i baterija za čije punjenje treba i do 20 sati sada mogu da se pune za 15 minuta do dva sata.

Šta to praktično znači, pokazuje primer invalidskih kolica na baterije koje se za prelazak deset kilometara pune više od pola dana. Sa PARS uređajem Slavka Radosavljevića to traje najduže dva sata.

- Srbija bi mogla da bude prepoznatljiva po PARS uređajima kao što je, recimo, Finska po nokija telefonima. Ovi uređaji mogli bi da se koriste za sve baterije i akumulatore. Ipak, njihovu ključnu primenu vidim u automobilima na baterijski pogon, kojima sigurno pripada budućnost u ograničenim svetskim rezervama nafte - priča Radosavljević za Srpski telegraf.

Ugovor sa Kinom

Skuteri koji bi išli na struju uz PARS uređaje trošili bi od 10 do 20 dinara za 100 pređenih kilometara, vozeći brzinom oko 60 kilometara na čas. Procena je da bi njihova proizvodnja i plasiranje na tržište koštali između 10.000 i 15.000 evra. Kao pukovnik u penziji, dr Slavko primenu ovih skutera vidi prvenstveno u srpskoj vojsci.

- Naša vojska bi sa ovim rešenjima bila referenca i za druge vojske jer još uvek im to vreme punjenja akumulatora nedostaje. Sa jednom velikom kompanijom iz Kine imam potpisan ugovor za kupovinu svojih punjača za njihovu proizvodnju skutera, i to minimum 2.000 punjača u toku jednog meseca, sa tendencijom da bude i preko 10.000 komada. Želim da proizvodnja bude u Srbiji, da to budu patenti sa našeg tržišta, i to je razlog mog vraćanja u Srbiju - kaže naš sagovornik koji u Španiji živi i radi više od 23 godine.

Bez odgovora

Iako njegove precizne računice pokazuju da bi na ovim projektima bilo posla za najmanje šest fabrika, koje bi nakon pet godina imale milionsku proizvodnju, još nije dobio nijedan odgovor iz rodne Srbije.

- Ne odustajem. Projekti su tu - gotovi, opipljivi, primenljivi i sada samo čekam da se javi finansijer koji bi pomogao da pokrenemo proizvodnju, podsetimo svet da je ovo zemlja Teslinih predaka i da nastavljamo njegovim putem - poručuje Radosavljević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading