KREĆE SEZONA GRIPA: Počela distribucija vakcina!

Autor: Agencije

Vesti

29.09.2017

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je počela distribucija vakcine protiv gripa u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stigle vakcine protiv gripa

Institutima i zavodima za javno zdravlje biće prosleđeno ukupno 242.546 doza vakcine koja pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Iz Batuta pozivaju stanovništvo da se vakciniše, a posebno one koji pripadaju visoko rizičnim grupama.

Kako podsećaju, sezonska trovalentna vakcina preporučuje se osobama s hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom itd.

Pored navedenih, potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

U saopštenju je navedeno, da imajući u vidu podatke dobijene posle analize pandemije gripa AH1N1 sezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje posle davanja vakcine.

Iz Batuta navode i da je imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading