Srbi više stavljaju kondome

Autor:

Vesti

24.08.2019

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je smanjen broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze u odnosu na isti period prošle godine, dok je povećan broj inficiranih virusom HIV i obolelih od side, ali je smanjen broj umrlih od te bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u prvoj polovini ove godine registrovano je 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze, što je za 35 odsto manje u odnosu isti period prethodne godine, kada je prijavljen 641 slučaj.

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovan je na teritoriji Vojvodine - 135 slučajeva, Beogradu - 91 oboleli od sifilisa i gonoreje i nijedan slučaj genitalne hlamidijaze.

U "Batutu" kažu da je hlamidijaza značajan javnozdravstveni problem zbog toga što nelečena infekcija kao posledicu može imati upalu reproduktivnih organa, smanjenje plodnosti, kao i komplikacije tokom trudnoće, prevremeni porođaj. Navode i da hlamidijalna infekcija, kao i druge seksualno prenosive infekcije, u značajnoj meri olakšava prenošenje virusa HIV.

Foto: Tanjug/AP

U Srbiji 500 ljudi ne zna da ima HIV

Infekcija uzrokovana virusom HIV može dugo proticati bez ikakvih simptoma, pa je jedini način da se virus otkrije testiranje, koje se može besplatno uraditi u 24 instituta i zavoda za javno zdravlje u Srbiji i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu.

Procenjuje se da je krajem 2018. godine u našoj zemlji 3.000 osoba živelo sa HIV, od čega šestina ne zna da je inficirana (oko 500 njih).

Institutu "Batut" u prvih šest meseci ove godine prijavljene su 94 osobe kojima je novootkrivena infekcija uzrokovana virusom HIV, dok je u istom periodu prošle godine bilo 76 novoinficiranih. Najviše novih pacijenata je registrovano u Beogradu (35 osoba), dok ih je u Vojvodini 28.

U istom periodu registrovano je 26 osoba obolelih od side i šest osoba umrlih od te bolesti. U prvoj polovini prošle godine registrovane su 23 osobe obolele od side, a umrlo je devet pacijenata.

"Batut": Najviše obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze u Vojvodini

U "Batutu" navode da se u Srbiji od 2008. godine beleži porast broja osoba inficiranih HIV, a da se registruje značajno smanjenje obolevanja i umiranja od side.

- To je rezultat primene kombinovane, visokoaktivne antiretrovirusne terapije, koja u potpunosti ide na teret RFZO - navode u "Batutu". 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading