Srpsko čudo od tunela predstavlja pravi izazov za graditelje

Autor:

Vesti

22.08.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fruškogorski koridor, čija je izgradnja najavljena za kraj godine, imaće tunel dugačak 3,5 kilometara, dok trenutno najduži u zemlji - tunel Manajle na Koridoru 10 ima dužinu od 1.800 metara. Naime, na saobraćajnici Novi Sad - Ruma biće probijen najmoderniji, takozvani dvocevni tunel kroz Frušku goru, a sudeći po dokumentima u koje je Srpski telegraf imao uvid, tunel može da parira najsavremenijim građevinskim objektima te vrste u Evropi.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tunel se projektuje sa dve tunelske cevi, za dva smera - jedna ima 3.450 metara, a druga 3.480. Biće opremljen telekomunikacionim sistemima poslednje tehnologije, video-nadzorom, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemima koji detektuju nivo otrovnih gasova, merenje brzine i smer strujanja vazduha...

Prema rečima stručnjaka, najveći značaj koridora Novi Sad - Ruma s tunelom je taj što će se konačno rešiti ogroman problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig, jer je to, što se tiče teretnog saobraćaja, jedna od najprometnijih saobraćajnica u Srbiji (dnevno prosečno prođe od 10.000 do 12.000 vozila).

Fruškogorski koridor

Kaćka petlja na putu Novi Sad - Zrenjanin - Benzinska pumpa "Minut" (ukrštanje s auto-putem E-75 - Pravac prema Dunavu - Put preko Fruške gore - Izlazak na aut-put Beograd-Zagreb - Petrovaradin (Tekije) - Bukovac, ispod Fruške gore, kroz tunel - Petlja Vrdnik - Ruma

- Moja kuća je na ulazu u Irig, polako se urušava, kao i brojne komšijske. Vi ne možete da zamislite koliko ovuda dnevno prođe teretnjaka, kamiona šlepera, sve se trese. Taj tunel će da nas spase - kaže meštanka Milijana Savić.

Vrednost Fruškogorskog koridora iznosi oko 400 miliona evra. Imaće četiri kolovozne trake, širine po 3,5 metra.

Šta će imati tunel

- telekomunikacioni sistemi

- video-nadzor

- SOS stanice

- niše za sklanjanje vozila u kvaru

- sistemi za detekciju nivoa otrovnih gasova

- sistemi za merenje brzine

- određivanje strujanja vazduha

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading