Obratite pažnju! U Grčkoj skidaju tablice, Bugari hapse zbog alkohola: Evo šta treba da znate ako kolima idete na letovanje

Autor: Tanjug

Vesti

14.06.2019

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski turisti koji ovog leta kolima krenu na more u neku od okolnih zemalja platiće papreno skupe saobraćajne kazne ukoliko ne poštuju propise, a mogu čak i da završe u zatvoru!

RepublikaFoto: facebook.com/Unilad
Foto: Ilustracija

U Grčkoj možete imati problema sa veoma revnosnim saobraćajcima, koji kontrolišu svaki detalj, a ako se nepropisno parkirate, skidaju vam tablice i ne vraćaju dok ne platite kaznu, koja ide do 80 evra.

U Bugarskoj vlada nulta tolerancija na alkohol, pa se u zatvor ide ako za volanom imate 0,12 promila. U Crnoj Gori i Hrvatskoj kazne su u proseku skoro dvostruko više nego u Srbiji.

Direktor Jute Aleksandar Seničić ističe da Grci već godinama rigorozno kažnjavaju sve saobraćajne prekršaje i da su njihovi policajci veoma revnosni u obavljanju svog posla.

 

 

- Najgore prolaze naši turisti koji letuju u Solunskoj regiji i u letovalištima u blizini Atine, jer vam tamo pored kazne za nepropisno parkiranje skinu i tablice. Sama kazna nije strašna, u proseku uzimaju oko 60 do 80 evra za ovaj prekršaj, ali se situacija iskomplikuje ako vam skinu tablice za vikend. Tada morate da sačekate prvi radni dan i tek kad završite svu papirologiju i platite kaznu, možete krenuti put Srbije - napominje Seničić i dodaje:

- Grci kontrolišu sve, paze da li vam je pojas vezan, telefoniranje tokom vožnje je takođe strogo zabranjeno, a najviše "deru" za brzu vožnju, tu mogu da vam uzmu i do 750 evra. Sve kazne je najbolje platiti odmah, jer ukoliko to ne uradite, na granici ćete dati još 100 evra više - kaže Seničić.

Nikolićeva: Obratiti pažnju na parkiranje

I Ana Nikolić, koja živi u Grčkoj desetak godina i ima turističku agenciju "Nikana travel", upozorava turiste da najviše obrate pažnju na nepropisno parkiranje.

- Već smo ove sezone imali nekoliko slučajeva skidanja tablica na Tasosu, Potosu i u Pefkohoriju. To se radi u slučaju da ste auto parkirali na trotoaru, rampi za kolica i invalide, na parking-mestu predviđenom za trudnice ili pešačkom prelazu. Savetujemo svima da poštuju ograničenje brzine, jer postoje radari, ali i saobraćajne policije ima više nego ranijih godina - rekla je Nikolićeva.

Zarić: Pooštrene kazne

Aleksandar Zarić, vlasnik agencije "Ponte", navodi da su sve države pooštrile kazne za saobraćajne prekršaje.

- U Bugarskoj je, primera radi, propisana kazna zatvora od godinu dana za vožnju u alkoholisanom stanju i turisti tu nisu izuzetak. Granica je svega 0,12 promila, što znači da ako popijete jedno pivo i sednete za volan, mogu da vas uhapse. Crna Gora, Hrvatska i Makedonija su takođe pooštrile kazne. Meni se desilo da sam prekoračio brzinu u Makedoniji i dobio sam kaznu 400 evra - objašnjava Zarić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading