Ovde Srbi kopaju zlato! Saznajte gde u našoj zemlji možete da zgrnete pravo blago

Autor: srbijadanas.com, Republika

Vesti

01.04.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zlato u Srbiji možete pronaći na šest tačaka! Centri rudarstva su na prostoru Kosova i Metohije, mada se prema geološkim istraživanjima smatra da ga ima najviše u istočnoj Srbiji. Najveća nalazišta zlata u Srbiji su: Bor, Majdanpek, Negotin, Zaječar, Raška i Medveđa.

RepublikaFoto: Photo by Ethan Sykes on Unsplash
Foto: Ilustracija

Samo rudarstvo u Srbiji je razvijeno od davnina, još od Nemanjića se intenzivno traga za njim, a u tom periodu dovođeni su čak rudari iz drugih država (npr. Sasi).

Ono je trenutno visoko cenjeno, sa odličnom prodajnom cenom - zlato sa najvišom karatažom košta između 3.500 – 4.000 dinara po gramu.

Nalazište kod Bora

Jedna američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran" pre nekoliko godina pronašla je u okolini Bora jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu.

Naime, Amerikanci su u rejonu "Čukaru peki", na dubini između 558. i 559. metra, našli zlato. U njemu je otkriven gotovo neverovatan sadržaj: 25,7 odsto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude.

Srbija je inače, prema podacima Svetskog saveta za zlato, sa 14,3 tone zlata na 59. mestu.

Zlatna dolina Peka

Opšte je poznato kako je oblast u dolini Peka važila za predeo koji je bogat zlatom. Eksploatacija zlata iz rečnih nanosa Peka počela je dolaskom Rimljana.

Posle oslobađanja od Turaka, eksploatacija zlata obnovljena je krajem XIX veka u vreme Kraljevine Srbije, a zatim i u Kraljevini Jugoslaviji. U tu svrhu korišćeni su specijalni bageri za vađenje zlatonosnog peska.

Indija - najveći uvoznik zlata

Najveći uvoznik zlata je Indija, koja kupuje petinu ukupno proizvedenog plemenitog metala godišnje u svetu, ali je polako pretiče Kina, a za njima slede Velika Britanija, Turska, Tajland, SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kanada, Nemačka i Italija.

Cena zlata zavisi od kretanja cene na svetskom tržištu i utvrđuje se na Londonskoj berzi dva puta dnevno. Faktori koji najviše utiču na cenu zlata su stopa inflacije i visina kamatnih stopa u SAD. Prilikom otkupa zlata cena zavisi od finoće zlata i od cene na svetskom tržištu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading