Drama u Požarevcu: Zaraženo 50 vojnika u kasarni, svi dobili izlaz u grad!

Autor: telegraf.rs

Vesti

15.02.2019

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 50 vojnika zaraženo je virusnim konjuktivitisom u kasarni Vojske Srbije u Požarevcu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Do zaraze je najverovatnije došlo od jednog vojnika, poreklom iz Leskovca, kod koga nije na vreme uočen konjuktivitis. Iz jedne spavaonice ubrzo se proširio i na druge vojnike.

Prema prvim informacijama, prvo je konjuktivitis dijagnostikovan kod oko 30 vojnika koji su zatim prebačeni na pregled na VMA. Posle pregleda vraćeni su u kasarnu, ali nije izdata naredba za karantin. U međuvremenu, vojnici su dobili izlazak u grad.

Nema podataka da li su zaraženi vojnici infekciju preneli na civile s kojima su bili u kontaku u gradu jer se ova bolest vrlo lako prenosi. Posle toga, broj zaraženih vojnika popeo se na oko 50 kada jeodlučeno da se zabrane izlasci i da se vojnici puste na kućno lečenje na 14 dana.

Ova saznanja potvrdili su i u Ministarstvu odbrane:

- U prethodnom periodu, zaključno sa 4. februarom, evidentirani su slučajevi virusnog konjuktivitisa kod vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u kasarni u Požarevcu.

S obzirom na to da inkubacioni period konjuktivitisa traje od četiri do 10 dana, period zaraznosti od 12 do 14 dana nakon pojave znakova i simptoma bolesti, te da se infekcija prenosi direktnim i indirektnim kontaktom sa obolelom osobom, preduzeta je adekvatna protivepidemijska mera i svi vojnici kod kojih je specijalističkim pregledom dijagnostikovan konjuktivitis upućivani su na kućno lečenje u trajanju od 14 dana.

Napominjemo da nije bilo nikakvog bekstva, a pogotovo ne masovnog, već je jedan od vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka posle lečenja podneo zahtev za prestanak službe u Vojsci Srbije.

Odmah nakon otkrivanja virusnog konjuktivitisa u kasarni u Požarevcu preduzete su sve neophodne protivepidemijske mere koje obuhvataju pojačan epidemiološki nadzor do isteka dvostrukog maksimalnog inkubacionog perioda od pojave poslednjeg slučaja (ukupno 20 dana), pojačane higijenske mere vojnika i davanje preporuka u cilju sprečavanja širenja bolesti. Takođe, svakodnevno je vršena sanitetska smotra vojnika u cilju ranog otkrivanja novoobolelih.

Podsećamo da je epidemijski konjuktivitis bolest koja zahteva samo simptomatsku terapiju: često ispiranje očiju rastvorom troprocetne borne kiseline ili fiziološkim rastvorom i hladne obloge, a oboleli se moraju isključiti iz kolektiva tokom trajanja perioda zaraznosti. Imajući u vidu navedeno, za lečenje obolelih nije neophodna hospitalizacija - navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading