Grčka domaćin raketne vežbe sa Patriotima za odbranu istočne Evrope

Autor: balkansec.net, republika.rs

Svet

16.11.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbrana istočnog krila NATO sa PVO sistemima Patriot cilj je vojne vežbe Nemačke, SAD, Holandije i Grčke koja se održava u toj balkanskoj zemlji do 27. novembra.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Četiri zemlje poslale su oko 250 vojnika na NATO raketni poligon (NATO Missile Firing Installation - NAMFI) na ostrvu Krit kojim zajednički upravljaju Grčka, Holandija i Nemačka. Težište vežbe je da ojača združeno delovanje vojski u odbrani istočne Evrope, navodi se u saopštenju oružanih snaga SAD.

- Cilj obuke je da američke i NATO snage mogu da izvršavaju zadatke zajedno i odgovore na pretnje iz bilo kog pravca - izjavio je pukovnik Brus Bridlo ispred komande za PVO 10. armije kopnene vojske SAD. Svoje baterije Patriota za potrebe vežbe na raspolaganje je stavila i Grčka, a vežbom komanduje 678. brigada PVO kopnene vojske iz Južne Karoline.

Balkanski korisnici sistema Patriot su Grčka i Rumunija koja ih je kupila za 3,9 milijardi dolara. Novi istočnoevropski korisnik je Poljska koja je za 10 milijardi dolara nabavila najsavremeniju verziju Patriota PAC-3.

Raketni poligon na Kritu jedan je od najvećih u Evropi i nalazi se desetak kilometara od popularnog turističkog centra Hanja. Ovo ostrvo popularno je evropsko letovalište i dom raznovrsnih vojnih instalacija Grčke, NATO i SAD.

Tu se nalazi američka pomorska baza Suda bej, aerodrom115. puka grčkog ratnog vazduhoplovstva, i NATO operativni centar obuke za mornaričko presretanje (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading