SAD se integriše u Grčkoj: Ulažu 19 miliona dolara u vojne baze

Autor: balkansec.net, republika.rs

Svet

29.05.2020

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD će ove godine početi ulaganje od 19 miliona dolara u četiri baze u Grčkoj koje će koristiti vojske obe zemlje. Time započinje realizacija sporazuma o jačanju odbrambene saradnje Atine i Vašingtona koji je potpisan krajem 2019.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Novac će biti usmeren na četiri lokacije: luku koju koristi Šesta flota, dve baze za dronove, borbene helikoptere i avione do lučkog grada koji kontroliše ulaz u Bosfor.

Investicije su deo jačanja vojne saradnje Grčke i SAD. Atina je već najavila modernizaciju flote F-16 i nameru da kupi eskadrilu novog američkog višenamenskog borbenog aviona F-35.

Ulaganje u baze Grčka vidi kao trijumf svojih diplomatskih napora za jačanje američkog vojnog prisustva na svojoj teritoriji. Vašington javno govori o Grčkoj kao o pouzdanom savezniku u istočnom Mediteranu, hvaleći sve bliže odnose Atine, Kipra i Izraela.

Zbližavanje dve zemlje dolazi u trenutku pojačanih napetosti Grčke i Turske oličenih u nedavnoj pograničnoj migrantskoj krizi, sporu oko eksploatacije gasa u Mediteranu i zahlađenju odnosa Vašingtona i Ankare zbog nabavke ruskog pvo sistema S-400.

Lučki grad Aleksandropulis nalazi se u blizini Bosfora i udaljen je od Bugarske 50 kilometara. To mesto Pentagon vidi kao prvu lokaciju za izgradnju mornaričke i vazduhoplovne baze.

Foto: Ilustracija

Aleksandropulis SAD smatra geografski važnom tačkom zbog blizine Crnog mora i kopnene veze sa NATO saveznicama Bugarskom i Rumunijom. Prošle godine Vašington je uložio 2,3 miliona dolara za čišćenje luke od potopljenih brodova. Ovaj primorski grad smatra se i budućim centrom za distribuciju američkog tečnog gasa.

Druga lokacija na spisku za ulaganje je Stefanovokio. Reč je o helikopterskoj bazi grčke vojske gde je nedavno održana velika zajednička vežba sa SAD.

Pre tri meseca grčki i američki borbeni helikopteri AH-64 Apač izveli su iz te baze zajedničko bojevo gađanje u podnožju planine Olimp. Pedesetak kilometara južnije uz angažman nosača helikoptera stotine marinaca Grčke, Francuske i SAD održale su zajedničku vežbu "Aleksandar veliki 2020".

"Vojna saradnja ključna je komponenta američko grčkih odnosa koji su snažniji nego ikada" poručio je američki ambasador u Grčkoj Džefri Pjat pored grčkih i američkih Apača u bazi Stefanovokio.

Ta baza će po novom planu biti modernizovana u zajednički centar za obuku borbenih helikotpera.

Tridesetak kilometara severnije nalazi se vazduhoplovna baza Larisa. To je treća mesto koje obuhvata plan modernizacije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Grčko ratno vazduhoplostvo u Larisi ima lovačke avione F-16 C/D Blok 52 i bespilotne letelice Pegazus. Prošle i pretprošle godine tu bazu su koristili Amerikanci za dve bespilotne letelice MQ-9 Rejper/Predator B.

U bazu Larisa biće uloženo 13 miliona dolara. To će omogućiti da se na aerodromu baziraju avio-tankeri američkog vazduhoplovsta KC-135 Stratotanker, druge vrste bespilotnih letelica i izvodi zajednička obuka letača dve zemlje.

Četvrto mesto je je američka pomorska baza Suda bej (NSA Sauda Bay) na Kritu koju koristi Šesta flota. To je jedina baza na istočnom Mediteranu u koju mogu da koriste veliki nosači aviona. Ona će sada biti modernizovana i proširena investicijom od 6 miliona evra.

Zaliv u kome se nalazi baza od strateškog je značaja za Grčku, SAD i NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tu se nalazi se aerodrom 115. puka grčkog ratnog vazduhoplovstva, NATO operativni centar obuke za mornaričko presretanje (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC) kao i NATO raketni poligon (NATO Missile Firing Installation - NAMFI) kojim upravljaju Grčka, Holandija i Nemačka.

O značaju Krita govori podatak iz 2015. kada je preko 2,830 borbenih aviona SAD i članica NATO koristilo bazu grčkog 115. borbenog puka na Kritu. Preko 70 broda SAD i NATO  posetilo je mornaričku bazu Suda, a preko 65 brodova i 1,200 ljudi koristilo je operativni centar obuke za mornaričko presretanje.

Grčka je takođe planirala da ove godine sa SAD održi velike vazduhoplovne vežbe poput "Iniokos" u kojoj su učestvovale snage SAD, Izraela, Italije i UAE ili "Ukradeni kerber" (Stolen Cerberus) ali su one odložene zbog pandemije koronavirusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading