Tramp se proglasio ratnim predsednikom

Autor:

Svet

19.03.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio se "predsednikom u doba rata" zbog borbe koju je njegova zemlja povela protiv novog koronavirusa, a američke federalne vlasti iznele su upozorenje da bi pandemija mogla da "potraje 18 ili više meseci" i da bude nekoliko talasa ove bolesti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Sada je naše vreme. Moramo zajedno da se žrtvujemo zato što smo u ovome svi zajedno i iz ovoga ćemo izaći zajedno - poručio je Tramp, navodeći da je "nevidljivi neprijatelj uvek najteži neprijatelj", misleći na KOVID-19.

Šef Bele kuće je takođe objavio da je aktivirao ukaz o odbrambenoj proizvodnji iz 1950, vremena Korejskog rata, koji predsednika SAD ovlašćuje da preduzme vanredne korake kako bi primorao američku industriju da pojača proizvodnju kritično važne opreme, poput ventilatora, respiratora i maski.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U planu federalne vlade na 100 strana koji je pripremljen u petak, na dan kada je Tramp objavio vanredno stanje u zemlji, navodi se da bi pandemija koronavirusa mogla da traje do godinu i po dana ili duže i da bude u nekoliko talasa.

CNN prenosi da u bolnicama zalihe opreme i lekova nestaju, a američka vlada objavila je da će im pomoći i odrediti još dva medicinska objekta za smeštaj obolelih. Federalna vlada preduzela je brojne mere kako bi sprečila širenje bolesti, poput zatvaranja škola, pretvaranja barova i restorana u službe za snabdevanje hranom, dok su pojedini gradovi, poput San Franciska, građanima preporučili da se zatvore u kuće i napuštaju domove samo ukoliko je neophodno.

 

Ratna mornarica daje dva broda-bolnice

Tramp je objavio da će dva broda-bolnice američke ratne mornarice biti postavljena u njujorškoj luci, odnosno na zapadnoj obali SAD, u iščekivanju velikog broja pacijenata zaraženih koronavirusom. U Njujorku će biti postavljen brod "USNS Komfort", koji ima 1.000 soba i operacione sale, dok će na zapadnoj obali Amerike dežurati brod "USNS Mersi".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading