Smrtna kazna za homoseksualce i preljubu! Sistem u ovoj kraljevini ledi krv u žilama

Autor:

Svet

31.03.2019

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brunej će početi da sprovodi smrtnu kaznu kamenovanjem kao kaznu za homoseksualne odnose i preljubu od sledeće nedelje, kao deo drakonskog zakonskog sistema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Od trećeg aprila stanovnici male jugoistočnoazijske kraljevine biće podvrgnuti novom oštrom kaznenom sistemu koji uključuje i odsecanje ruke i noge zbog krađe.

Smrtnim kaznama će prisustvovati grupa svedoka koji svi moraju da budu muslimanske veroispovesti.

Brunej je poslednjih godina usvojio konzervativniji oblik islama, a još je 2014. godine najavio nameru da uvede šerijat - islamski zakonski sistem koji sprovodi drastične telesne kazne.

Šeijat se uvodi po direktivi sultana Bruneja Hasanala Bolkije, jednog od najbogatijih svetskih lidera, čije se lično bogatstvo procenjuje na preko 20 milijardi, a na tronu je od 1967. godine.

Alkohol je već zabranjen na Bruneju i tamo postoje oštre kazne za rađanje vanbračne dece i za one koji ne prisustvuju moltivama petkom.

Međutim, međunarodne kritike upućene zemlji su dovele do toga da neke brutalnije šerijatske kazne ipak ne budu do sada usvojene i sprovođene.

Brunej je bio britanska kolonija do 1984. godine i dve zemlje i dalje imaju jake veze.

Homoseksualnost je u Bruneju bila ilegalna još od vremena britanske kolonijalne vladavine, ali prema novim zakonima sada je kažnjiva smrću, a ne zatvorom, što će se takođe primenjivati na sodomiju, preljubu i silovanje.

Najava da će šerijatski zakon biti uveden od naredne sedmice, posebno usmeren na gej zajednicu, izazvala je uznemirenost kod grupa za ljudska prava. Amnesti Internešenel je apelovao na Brunej da "odmah zaustavi" sprovođenje novih kazni, za koje sje rečeno da su "duboko pogrešne".

- Legalizovati takve okrutne i neljudske kazne je užasavajuće samo po sebi - rekla je Rejčel Čoa Hauard, istraživač Amnesti Internešenela iz Bruneja, dodajući da se neka od potencijalnih krivičnih dela "uopšte ne bi smela smatrati zločinima, uključujući i sporazumni seks između odraslih osoba istog pola".

Šerijatski zakon bi se primenjivao samo na muslimane, koji čine oko dve trećine stanovništva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading