Beba umrla od trovanja TEČNIM NIKOTINOM, kojim se pune elektronske cigarete!

Autor: Republika

Svet

08.02.2019

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Islednici u australijskoj pokrajini Viktorija ispituju smrt novorođenčeta, pošto je dete bilo izloženo smrtnonosnom nivou tečnog nikotina, koji se koristi za punjenje elektronskih cigareta.

RepublikaFoto: pixabay.com

Supstanca je ilegalna u Australiji, ali se bez obzira na to kupuje od međunarodnih dobavljača i unosi u zemlju.

Islednici su dobili da daju detalje o slučaju, ali su potvrdili da je uzrok smrti izloženost tečnom nikotinu.

Samo mililitar tečnog nikotina može da bude smrtonosan za novorođenče ako ga proguta, udahne ili kapne na njega.

Iz Centra za informacije o trovanju tvrde da je tokom 2016. godine zabeleženo 70 slučajeva trovanja elektronskim cigaretama. Od 202 slučaja trovanja elektronskim cigaretama zabeleženim u Australiji, 76-oro su bila deca, od čega 62 bebe.

Doktorka Sara Vajt navodi da je nagli porast "pravi problem".

- Stavljajući sa strane bilo koji argument ili diskusiju o prekidu pušenja i štetnim posledicama, ono što nam je zaista potrebno jeste da se ispoštuju bezbednosni standardi prilikom konzumiranja ove tečnosti – kaže ona.

RepublikaFoto: pixabay.com

Australijsko ministarstvo zdravlja ističe da je Svetska zdravstvena organizacija tek treba da pronađe konkretne dokaze da je tečni nikotin bezbedan.

- Sve veća popularnost i međunarodna upotreba elektronskih cigareta ekvivalentna je povećanom broju zabeleženih trovanja nikotinom zbog izloženosti ili gutanja tečnog nikotina – stoji u zvaničnom saopštenju direktorke Saveta za javno zdravlje i medicinsko istraživanje Ane Kelso.

- Posledice izloženosti se kreću od relativno laganih, uključujući iritaciju očiju i kože, mučninu i povraćanje do onih koji uzrokuju bolest i, u nekim slučajevima, smrt – dodaje ona.

U nevezanom primeru, juče je jedna "početnica" umrla, jer je elektronska cigareta, koju je koristila prvi put, eksplodirala i presekla joj arteriju na licu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading