STRUČNJACI OTKRIVAJU: Od tate nam zavisi budućnost

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca angažovanih očeva su bolja u školi, uspešnije rešavaju probleme, generalno se bolje nose sa svim životnim dešavanjima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Očevi su jako bitni za razvoj ličnosti

Vaspitanje dece je najteža uloga u životu svakog roditelja. Ponašanje deteta zahteva roditeljsku disciplinu, bilo da je reč o zdravlju, usmeravanju osećanja ili disciplini deteta. Deca često ne mogu da prihvate zahteve roditelja i stvaraju otpor prema nametnutim pravilima. Da biste ih pravilno usmerili, nudimo vam savete stručnjaka o tome kako da postanete fantastičan roditelj, čije će dete biti dobro vaspitano.

  • Ne pokušavajte da popravite sve. Dajte deci šansu da pronađu sama rešenja za svoje probleme. Kada dete naiđe na prepreku, nemojte navaljivati da ga spasete. Tako ćete ga naučiti samostalnosti i fleksibilnosti.
  • Disciplina nije kazna. Određivanje granica uči decu kako da se ponašaju u odraslom svetu i pomaže im da postanu kompetentni, odgovorni i pod kontrolom.
  • Zaboravite raspravljanje oko oblačenja i malih svakodnevnih rutina. Fokusirajte se na ono što je zaista bitno: nema laži, ružnih reči, svađe i udaranja.
  • Neka vaše dete izabere neku aktivnost s vama 10 ili 15 minuta bez prekida. Nema boljeg načina da dete pokaže svoja osećanja.
  • Najveći neiskorišćen resurs za poboljšanje života naše dece je vreme provedeno sa tatom. Deca angažovanih očeva bolja su u školi, uspešnije rešavaju probleme, generalno se bolje nose sa svim životnim dešavanjima.
RepublikaFoto: instagram.com/marianodivaio
Pokažite jake emocije pred detetom
  • Napravite zajedničke uspomene. Deca verovatno neće zapamtiti sve što kažete i uradite za njih, ali će se setiti porodičnih rituala: pričanja priča, noćnog igranja...
  • Važnu socijalnu veštinu - pravilan razgovor sa decom, roditelji retko savladaju. Vaše dete ide u paketu sa pitanjima kao što su: "Jesi li se zabavila u školi?", "Šta ste radili na rođendanu?", ili "Gde želiš da ideš sutra po podne?"
  • Pokažite jake emocije pred detetom. Kada je vaše dete vidno uznemireno, pitajte ga kako se oseća i šta bi trebalo da  uradi da bi mu bilo bolje. Onda ga saslušajte. Lakše će se oporaviti od nezgode i osloboditi nervoze kada se ispriča s vama.
  • Objasnite deci zašto su važne vrednosti poput ljubaznosti, velikodušnosti, poštenja i poštovanja. Naučite ih da se okruže srećnim ljudima i, što je najvažnije, da se osećaju dobro u svojoj koži.
  • Izbegavajte borbu oko hrane. Zdrava deca instinktivno znaju koliko bi trebalo da jedu. Ako odbijaju da završe obrok u tanjiru, pustite ih, ješće kad budu gladna. 
  •  Kažite "Volim te" kad god vi to osećate, čak i ako je to 743 puta dnevno. Otvorene emocije i sentimentalnost ne mogu pokvariti dete.
  • Najnovija istraživanja pokazuju da razvoj mozga kod male dece može biti povezan s njihovom nivoom aktivnosti. Nekoliko puta dnevno izvodite dete u šetnju ili vožnju bicikle.
  • Zdravlje deteta zavisi, pre svega, od vaše kontrole i strpljenja. Decu bi trebalo vakcinisati jer epidemija malih boginja i drugih bolesti je i dalje prisutna svuda u svetu. Isto tako važno je voditi računa o higijeni deteta. Podstičite dete da pere zube dva puta dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading