NIKAKO NE BI TREBALO DA DORUČKUJU: Ruski doktor savetuje OVU grupu ljudi da sa jelom sačekaju do jedan popodne!

Autor:

Lifestyle

25.04.2021

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi lekari i nutricionisti ističu da je doručak najvažniji obrok. Pacijentima koji su na nekoj od terapija savetuje se da jedu pre nego što uzmu lekove. Međutim ovo pravilo ne važi za jednu grupu hroničnih bolesnika. Smatra se da bi ova grupa pacijenata trebalo da sačeka 3-4 sata pre nego što unese hranu u organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koji su to pacijenti i zašto ne bi trebalo da doručkuju?

- To se odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa i metaboličkog sindroma - rekao je dr Mihail Bogomolov, predsednik Ruskog udruženja za dijabetes, prenosi Mondo.

- Oni imaju oštećenu toleranciju na glukozu, a dnevni bioritmi niza hormona funkcionišu tako da sat, sat i po pre izlaska sunca jetra počne da ispušta glukozu u krvotok. Povišeni nivo glukoze traje sve dok sunce ne dostigne svoj zenit, odnosno do oko jedan sat popodne. Ako u ovo vreme uzimate redovan doručak, šećer može još više da skoči, što je vrlo štetno. Ovo se može izbeći ako u ovo doba dana pacijent ne unosi hranu. Oni koji ne mogu da izdrže bez jutarnjeg obroka, preporučuje se da se odluče za namirnice bez ugljenih hidrata - bez slatkog, hleba, žitarica. Najbolji odabir je proteinsko-biljni doručak, na primer, kajgana i paradajz. Možete jesti mladi sir ili kefir sa pola kašike heljdinih pahuljica, ne više od toga. Ovakav doručak neće uticati na porast nivoa šećera u krvi - objasnio je doktor.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading