5 najvećih zabluda o mačkama u koje svi slepo verujemo, a ne bi trebalo

Autor:

Lifestyle

21.11.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beču postoji stroga zaštita za kućne ljubimce, poljoprivredne domaće životinje i divlje životinje. U novoj brošuri Kancelarije ombudsmana za zaštitu kućnih životinja navodi se pet osnovnih zabluda o omiljenim kućnim ljubimcima u Austriji – mačkama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Mačka se uvek dočeka na noge

Mačka u slobodnom padu napravi pun krug oko svoje ose – i u najboljem slučaju se zaista dočeka na noge. Međutim, mački je potrebno izvesno vreme da bi se okrenula oko svoje ose što znači da pri padu čak i sa manje visine može ozbiljno da se povredi. U Beču je zakonom propisano da prozori i balkoni moraju da se zaštite rešetkama ili mrežama, tako da mačka ne može pasti. Ukoliko vlasnici mačaka to ne učine, plaćaju kaznu u visini do 7.500 evra. Ukoliko se mačke povrede vlasnici takođe moraju da plate kaznu.  

2. Mačke su osobenjaci

Preovlađujuća slika o mačkama jeste da su one asocijalne, a zapravo se radi o veoma društvenim životinjama. Većina domaćih mačaka ima stalnu potrebu za pažnjom svojih ukućana. Potrebno je posvetiti im se svakog dana i igrati se s njima kako bi se održao njihov instinkt za lovom.

3. Mačkama je dovoljan jedan mačji toalet

Načelno je u odnosu na broj mačaka koji imate uvek potreban jedan mačji toalet više: ukoliko imate jednu mačku, imajte dva toaleta, dve mačke tri toaleta i tako redom. Što više mačaka imate, potreban vam je toalet više. Razlog tome je što mačke u prirodi odvojeno obavljaju osnovne fiziološke potrebe. Ova mogućnost u stanovima mora da se stvori veštački, tako što će se mačkama obezbediti dva odvojena mesta za obavljanje nužde, u najboljem slučaju u različitim delovima stana.

 

4. Moja mačka ne voli mačju travu

Neizbežan resurs koji se propisuje u držanju ovih kućnih ljubimaca je trava za mačke. Specijalne travke mačkama pomažu da izbace klupko dlaka koje su progutale dok su čistile svoja krzna. Ako vaš ljubimac ne pokazuje interesovanje za ovu namirnicu, poslužite mu neku drugu robnu marku ili sami zasadite travu. Takođe, uključite mačju travu u igru ili je poprskajte vodom, možda će to kod životinje probuditi interesovanje.

5. Čipovanje i registracija nisu potrebni kućnim mačkama

Ko voli svog ljubimca, on ga čipuje i registruje u bazi podataka kućnih ljubimaca. Mačke mogu odlutati od kuće, ali bez čipovanja i registracije smanjuju se šanse da ih pronađete

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading