KO PUŠI, pre mora da radi FEJSLIFTING

Autor:

Lifestyle

30.01.2018

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odabir metode podmlađivanja zavisi i od faktora poput godina starosti, kvaliteta kože, genetske karakteristike kože lica, uticaj životne i radne sredine na kožu, ishrane, pušenja, prisustva neke lokalne ili sistemske bolesti

RepublikaFoto: pixabay.com
U zavisnosti od potreba pacijenta, moguće je iskoristiti kombinaciju botoksa i hijaluronskog filera kako bi se ostvario maksimalni efekat

Mlada, zategnuta i nežna koža lica je jedan od glavnih uslova da izgledamo negovano i privlačno. Upravo zato su estetska hirurgija i propratni tretmani sve popularniji kako u svetu tako i u Srbiji. Dr Marijan Novaković, specijalista za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, za Srpski telegraf objašnjava u kojim situacijama i koje tretmane, odnosno zahvate, bi trebalo da radite ukoliko želite da podmladite lice.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Dr Marijan Novaković

- Postoje nehirurške i hirurške metode u podmlađivanju kože lica. Nehirurške su više rezervisane za, uslovno rečeno, mlađe pacijente od 50 do 55 godina, a za starije bolje rezultate daju hirurške metode. Odabir metode podmlađivanja ne zavisi samo od broja godina. To su kvalitet postojeće kože, genetske karakteristike kože lica, uticaj životne i radne sredine na kožu lica, ishrane, pušenje, prisustvo neke lokalne ili sistemske bolesti koja se može odraziti na kvalitet kože... - kaže dr Novaković.

Predsednik Udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Srbije, pojašnjava da je moguće koristiti hijaluron u kombinaciji sa botoksom.

- Ove dve metode rejuvenacije ostvaruju svoje efekte na različite načine i najčešće se koriste za različite delove lica. Botoks deluje tako što parališe mimične mišiće čiji pokreti uzrokuju pojavu bora i najčešće se koristi za korekciju bora na čelu i u predelu oko očiju. Efekat je dvojak: korekcija nastalih bora i smanjenje nastajanja novih bora. S druge strane, hijaluronski fileri u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, koja se prirodno nalazi u organizmu čoveka, a čija se količina smanjuje sa starenjem. Ubrizgavanjem hijaluronskih filera vrši se nadoknada volumena i na taj način korekcija bora. Hijaluronski fileri najčešće se koriste za korekcije u predelu obraza, nazolabijalnih brazdi i za konturisanje i nadoknadu volumena usana. I jednu i drugu metodu moguće je koristiti za bilo koju regiju lica, uz poštovanje savremenih preporuka i stavova, kako bi se smanjila mogućnost pojave neželjenih efekata. U zavisnosti od potreba pacijenta, moguće je iskoristiti kombinaciju botoksa i hijaluronskog filera da bi se ostvario maksimalni efekat - priča hirurg i otkriva kada bi trebalo da se radi fejslifting.

- To je stvar dogovora pacijenta i hirurga plastičara. Klasičan, hirurški lifting najčešće se izvodi kod pacijenata u kasnim četrdesetim, pedesetim ili šezdesetim godinama starosti, ali same godine nisu najznačajniji faktor pri donošenju odluke o izvođenju procedure. Izbor ne zavisi primarno od godina starosti, već od izgleda kože, potreba, želja i očekivanja pacijenta - objašnjava dr Novaković i dodaje da je kod različitih filera tipa hijalurona vreme trajanje efekta različito.

- Hijaluron bi trebalo da traje bar od šest do osam meseci, ali to je krajnje individualno, pošto svaki organizam drugačije reaguje na određene preparate. Preporuka je da se na isto mesto botoks ne ubrizgava u periodu kraćem od tri meseca. Što se tiče učestalosti primene hijaluronskih filera, ne postoje jasna vremenska ograničenja - precizan je doktor koji kaže da je procedura liftinga najtrajnija, ali i najzahtevnija kako za hirurga tako i pacijenta, posebno u ranom postoperativnom periodu.

- Moraju se ispoštovati saveti o načinu ponašanja u tom periodu da bi modrice i otoci što pre nestali - zaključuje hirurg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading