NE JEDITE ISTU HRANU SVAKI DAN: Ove navike su znak loše ishrane

Autor:

Lifestyle

27.09.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravlje na usta ulazi, a da biste obezbedili redovan unos kvalitetnih jela tokom nedelje, izbegavajte ovih šest najčešćih grešaka

RepublikaFoto: pixabay.com
Vodite računa kako spremate hranu

Komplikovano kuvanje, neizbalansirani obroci i jedna te ista hrana na stolu razlozi su zbog kojih gubimo apetit, pa nam je lakše da pojedemo nešto usput, poput hamburgera ili pomfrita.

Da ne biste došli u iskušenje da trošite novac na nezdravu hranu i lišite svoj organizam zdravog obroka, izbegavajte ovih šest uobičajenih grešaka u pripremi obroka.

NEIZBALANSIRAN OBROK

- Preveliko oslanjanje na jedan sastojak može prouzrokovati nedostatak drugih sastojaka i ostalih važnih nutritijenata - kaže fiziolog za vežbanje Džim Vajt.

Zbog toga je bitan balans između ugljenih hidrata, masti i proteina. Za prosečnog čoveka koji želi da bude sit i da se zdravo hrani ciljajte 50 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 20 odsto masti, kaže Vajt.

 

PRAVITE SVU HRANU ODJEDNOM

Za pripremu obroka odvojte određeno vreme. To može biti dva puta nedeljno, na primer u nedelju ili sredu ili odaberite bilo koja druga dva dana koja odgovaraju vašem rasporedu. Ukoliko pripremate hranu samo nedeljom, onda ćete imati obroke samo do srede ili četvrtka, ali ukoliko pripremate polovinu vaših obroka u nedelju, a drugu polovinu u sredu ili četvrtak, posvetićete manje vremena svakodnevnom kuvanju, a vaša hrana će biti mnogo ukusnija.

 

NE EKSPERIMENTIŠETE

Ista hrana svakog dana brzo postaje dosadna. Dobra vest je da možete da zaobiđete zamku koja se zove dosada: pošto ste pripremili hranu, zatvorite i odložite sve individualno. Ukoliko napravite tri pileća filea, odložite ih u tri zasebne činije. Isto ponovite i sa vašim povrćem i žitaricama. Pripremanje raznovrsne hrane će olakšati ovaj proces - pa ne kuvajte samo piletinu. Pripremite drugi protein, poput šnicle ili lososa, koji će vam takođe biti pri ruci. Tako, kada dođe vreme za pakovanje vaše hrane, moći ćete da prilagodite hranu danu kada ćete je konzumirati.

 

MALO NAMIRNICA U KUHINJI

- Korisno je planirati unapred - tako uvek znate kada da dopunite namirnice da ne biste imali problema sa nedostatkom - kaže Vajt. Takođe bi trebalo da imate uobičajene sastojke pri ruci, tako da uvek imate određeni broj zdravih obroka na raspolaganju ukoliko je recept neuspešan, a koje možete brzo da pripremite. Njegovi uobičajeni sastojci uključuju ovsenu kašu, integralni pirinač, zamrznuto voće i povrće, bilje i začine za ukus i zamrznute izvore proteina, poput piletine, ribe ili šnicle. 

 

KOMPLIKUJETE KUVANJE

Ne morate da se zamarate sa komplikovanim tehnikama kuvanja kako biste pripremili zdrave obroke punog ukusa. Možete jednostavno zapeći proteine, povrće, čak i skrob ukoliko koristite sladak krompir, sve u istoj posudi.

 

NE ODLAŽETE HRANU PRAVILNO

Ukoliko su vaše činije prevelike, verovatno će i vaše porcije biti prevelike. Ako želite da izbegnete taj problem, a da pritom ne merite sve što jedete, odlučite se za činije u koje tačno stane određena količina hrane. Postarajte se da vaše činije budu pravilno zatvorene. Zbog toga bi trebalo da nađete one koje se najbolje uklapaju u vaš životni stil i raspored da ne biste bili u iskušenju da bacite pripremljen ručak zbog nečeg svežijeg i privlačnijeg.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading