Zaboravite klasične ČIPSEVE i probajte zdrave od voća i povrća
Ne posežite za nezdravim kesicama sa brzom hranom kada kod kuće možete da napravite ukusne i hranljive varijante omiljene užine
Teško je odoleti ukusnom, hrskavom čipsu i zato je ponekad teško izvaditi ruku iz kesice. Međutim, industrijski čips je pun natrijuma, ali i masnoća, a samim tim i kalorija. Zapravo, samo jedna kesica čipsa sadrži oko 1.000 kalorija. Čips se s pravom svrstava u jednu od najnezdravijih grickalica.
Ipak, postoje načini da napravite domaći i zdrav čips, a sve što vam treba jeste povrće, voće, malo soli i zaslađivača. Neka vam dodatna motivacija za pripremu bude to što su ovi čipsevi puni vitamina i lako se spremaju.
Čips od batataSastojci: - batat - malo soli Priprema: Ogulite, a zatim isecite povrće na što tanje kružiće. Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Stavite papir za pečenje na rešetku, pa čips lepo složite. Pospite lagano so i pecite četiri minuta. Sve komadiće koji su dobili zlatnu boju izvadite, a ostale ostavite da se peku još dva minuta. Povrće će postati još hrskavije kada se malo ohladi. |
Čips od tikvice, šargarepe i parmezanaSastojci: - manja ili pola veće šargarepe - manja ili pola veće tikvice - 2 šoljice parmezana Priprema: Očistite i narendajte šargarepu i tikvicu. Ocedite tikvicu, pa ih pomešajte. Dodajte parmezan. Kašikom stavljajte mešavinu na papir za pečenje. Lagano spljoštite da smesa dobije oblik čipsa i pecite na 180 stepeni Celzijusa od osam do 10 minuta. Ohladite i poslužite. |
Čips od jabukeSastojci: - jabuka - 2 kašike šećera - 4 kašike vode - kašika sirćeta od jabuke - kašičica limunovog soka - malo cimeta Priprema: U lončiću pomešajte šećer, vodu, sirće, limunov sok i malo cimeta. Sastojke kuvajte dok se šećer ne otopi. Jednu veću jabuku prepolovite i isecite na tanke krugove. Jednu stranu kruga od jabuke umočite u sirup od šećera i stavite na pleh obložen papirom za pečenje tako da namočena strana jabuke bude okrenuta prema gore. Pecite u rerni na 100 stepeni Celzijusa dok jabuke ne postanu hrskave, otprilike sat vremena. |
Čips od cvekleSastojci: - maslinovo ulje - balzamiko - kašičica meda - so i biber Priprema: Rernu zagrejte na 180 stepeni Celzijusa. Cveklu ogulite i isecite na što tanje listiće. Promešajte u jednoj posudi s pripremljenim prelivom i rasporedite na papir za pečenje. Pecite 10-15 minuta i okrenite, pa pecite još toliko. |
Čips od bananaSastojci: - 3 banane - 3 kašike maslinovog ulja - so ili šećer - po ukusu Priprema: Oljuštite i naseckajte banane na tanke kriške. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Posolite, poprskajte uljem. Pecite 20-25 minuta na 200 stepeni Celzijusa. |
Čips od jagodaSastojci: - jagode - šećer - voda Priprema: Istopite šećer u malo vode tako da smesa postane kao sirup. Jagode iseckajte na krugove ili uzdužno. Umočite ih u sirup od šećera, pa poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Jagode sušite u rerni nekih sat vremena na 60 stepeni Celzijusa. |
Zdrav miksSastojci: - 200 g batata - 200 g čičoke - 200 g plavog krompira - 200 g cvekle - 2 kašike maslinovog ulja - so, biber - krupno mlevena crvena paprika po želji Priprema: Namirnice pojedinačno očistite i vrlo tanko isecite. Najbolje bi bilo koristiti rezalicu za svež kupus ili gulilicu da bi sve kriške bile jednako tanke i čistiti jednu po jednu namirnicu da budu što svežije pre pečenja. Izrezane namirnice osušite ubrusom kako bi kriške bile suve pre pečenja. U tiganju zagrejte ulje i pecite svaku namirnicu posebno s obe strane dok ne dobije boju, pa pečeni čips opet stavite na ubrus kako bi se uklonio višak ulja. Začinite po želji. Šareni izgled ovog čipsa oduševiće sve! |
Čips od keljaSastojci: - kelj - maslinovo ulje - so Priprema: Kelj dobro isperite, a zatim dobro osušite tako što ćete svaki list zamotati u kuhinjsku krpu ili papirni ubrus, pa ga nežno prebrisati. Pomoću noža ili kuhinjskih makaza isecite svaki list na manje komade, a sredinu potpuno uklonite jer je ona gorka. Stavite komade kelja u veliku plastičnu činiju, pa ih prelijte maslinovim uljem. Za srednje veliku hrpicu, koristite kašiku ulja. Neka svaki komadić bude obložen uljem. Na pleh stavite papir za pečenje, a zatim po njemu rasporedite komade kelja, pa po njima posipajte so (ukupno 1/4 kašike). Zagrejte rernu na 150 stepeni Celzijusa i pecite od osam do 12 minuta. Sve zavisi od vrste kelja koju koristite. Zato je potrebno redovno proveravati rernu. Čim primetite da je kelj krut, izvadite ga iz rerne. |
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)