Zaboravite klasične ČIPSEVE i probajte zdrave od voća i povrća

Autor:

Lifestyle

25.09.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne posežite za nezdravim kesicama sa brzom hranom kada kod kuće možete da napravite ukusne i hranljive varijante omiljene užine

RepublikaFoto: pixabay.com
Čips

Teško je odoleti ukusnom, hrskavom čipsu i zato je ponekad teško izvaditi ruku iz kesice. Međutim, industrijski čips je pun natrijuma, ali i masnoća, a samim tim i kalorija. Zapravo, samo jedna kesica čipsa sadrži oko 1.000 kalorija. Čips se s pravom svrstava u jednu od najnezdravijih grickalica.

Ipak, postoje načini da napravite domaći i zdrav čips, a sve što vam treba jeste povrće, voće, malo soli i zaslađivača. Neka vam dodatna motivacija za pripremu bude to što su ovi čipsevi puni vitamina i lako se spremaju.

Čips od batata

RepublikaFoto: pixabay.com
Batat

Sastojci:

- batat

- malo soli

Priprema:

Ogulite, a zatim isecite povrće na što tanje kružiće. Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Stavite papir za pečenje na rešetku, pa čips lepo složite. Pospite lagano so i pecite četiri minuta. Sve komadiće koji su dobili zlatnu boju izvadite, a ostale ostavite da se peku još dva minuta. Povrće će postati još hrskavije kada se malo ohladi.

Čips od tikvice, šargarepe i parmezana

RepublikaFoto: pixabay.com
Tikvice

Sastojci:

- manja ili pola veće šargarepe

- manja ili pola veće tikvice

- 2 šoljice parmezana

Priprema:

Očistite i narendajte šargarepu i tikvicu. Ocedite tikvicu, pa ih pomešajte. Dodajte parmezan. Kašikom stavljajte mešavinu na papir za pečenje. Lagano spljoštite da smesa dobije oblik čipsa i pecite na 180 stepeni Celzijusa od osam do 10 minuta. Ohladite i poslužite.

Čips od jabuke

RepublikaFoto: pixabay.com
Jabuke

Sastojci:

- jabuka

- 2 kašike šećera

- 4 kašike vode

- kašika sirćeta od jabuke

- kašičica limunovog soka

- malo cimeta

Priprema:

U lončiću pomešajte šećer, vodu, sirće, limunov sok i malo cimeta. Sastojke kuvajte dok se šećer ne otopi. Jednu veću jabuku prepolovite i isecite na tanke krugove. Jednu stranu kruga od jabuke umočite u sirup od šećera i stavite na pleh obložen papirom za pečenje tako da namočena strana jabuke bude okrenuta prema gore. Pecite u rerni na 100 stepeni Celzijusa dok jabuke ne postanu hrskave, otprilike sat vremena.

Čips od cvekle

RepublikaFoto: pixabay.com
Cvekla

Sastojci:

- maslinovo ulje

- balzamiko

- kašičica meda

- so i biber

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni Celzijusa. Cveklu ogulite i isecite na što tanje listiće. Promešajte u jednoj posudi s pripremljenim prelivom i rasporedite na papir za pečenje. Pecite 10-15 minuta i okrenite, pa pecite još toliko.

Čips od banana

RepublikaFoto: pixabay.com
Banane

Sastojci:

- 3 banane

- 3 kašike maslinovog ulja

- so ili šećer - po ukusu

Priprema:

Oljuštite i naseckajte banane na tanke kriške. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Posolite, poprskajte uljem. Pecite 20-25 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Čips od jagoda

RepublikaFoto: pixabay.com
Jagode

Sastojci:

- jagode

- šećer

- voda

Priprema:

Istopite šećer u malo vode tako da smesa postane kao sirup. Jagode iseckajte na krugove ili uzdužno. Umočite ih u sirup od šećera, pa poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Jagode sušite u rerni nekih sat vremena na 60 stepeni Celzijusa.

Zdrav miks

Sastojci:

- 200 g batata

- 200 g čičoke

- 200 g plavog krompira

- 200 g cvekle

- 2 kašike maslinovog ulja

- so, biber

- krupno mlevena crvena paprika po želji

Priprema:

Namirnice pojedinačno očistite i vrlo tanko isecite. Najbolje bi bilo koristiti rezalicu za svež kupus ili gulilicu da bi sve kriške bile jednako tanke i čistiti jednu po jednu namirnicu da budu što svežije pre pečenja. Izrezane namirnice osušite ubrusom kako bi kriške bile suve pre pečenja.

U tiganju zagrejte ulje i pecite svaku namirnicu posebno s obe strane dok ne dobije boju, pa pečeni čips opet stavite na ubrus kako bi se uklonio višak ulja. Začinite po želji. Šareni izgled ovog čipsa oduševiće sve!

Čips od kelja

RepublikaFoto: pixabay.com
Kelj

Sastojci:

- kelj

- maslinovo ulje

- so

Priprema:

Kelj dobro isperite, a zatim dobro osušite tako što ćete svaki list zamotati u kuhinjsku krpu ili papirni ubrus, pa ga nežno prebrisati. Pomoću noža ili kuhinjskih makaza isecite svaki list na manje komade, a sredinu potpuno uklonite jer je ona gorka. Stavite komade kelja u veliku plastičnu činiju, pa ih prelijte maslinovim uljem. Za srednje veliku hrpicu, koristite kašiku ulja. Neka svaki komadić bude obložen uljem. Na pleh stavite papir za pečenje, a zatim po njemu rasporedite komade kelja, pa po njima posipajte so (ukupno 1/4 kašike). Zagrejte rernu na 150 stepeni Celzijusa i pecite od osam do 12 minuta. Sve zavisi od vrste kelja koju koristite. Zato je potrebno redovno proveravati rernu. Čim primetite da je kelj krut, izvadite ga iz rerne.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading