Nesrećni lovac je nosio zaštitni prsluk, ali je zbog jedne loše urađene stvari izgubio život

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

17.08.2020

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lovac P.M. (53) iz Donjeg Dušnika koji je u nedelju poginuo u ataru sela Kaletinac kada ga je lovačkom puškom upucao M.Č, imao je zaštitni prsluk. Na njegovu nesreću, kobno zrno ga je pogodilo niže, u desnu butinu i povredilo arteriju usled čega je on iskrvario.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako su prema nezvaničnim informacijama, kolege pokušale da mu pomognu i podvezali mu nogu, najverovatnije su to uradili nestručno, jer kako tvrde lekari, da je to urađeno kako treba, vrlo verovatno bi preživeo tešku povredu.

Milan Bogdanović, upravnik lovišta Zaplanje, na čijem je području došlo do tragedije, kaže da je siguran da su lovci imali zaštitnu opremu ali da to P.M. nije spasilo život.

- Ne znam šta se tamo desilo, a njih dvojicu poznajem, članovi su našeg udruženja preko dvadeset godina. Mi okupljamo preko 400 ljubitelja lova, ne samo iz ovog kraja, već i iz okolnih opština. Znam da su išli u lov na divlju svinju, na nju se puca municijom velikog kalibra, pa su nesreće izazvane njenom upotrebom često kobne. Nažalost, bilo je još takvih situacija ne samo kod nas, nego svuda... Nesreće u lovu se događaju i pored svih preduzetih mera – kazao je Bogdanović.

 

 

 

Da podsetimo, P.M. je bio sa jednom dok se M.Č. u istom reonu zatekao sa drugom grupom lovaca. Primetili su tragove divlje svinje, pustili pse i rasporedili se po gustoj šumi na udaljenosti od oko tridesetak metara.

Zbog rastinja nisu videli jedan drugog, pa je M.Č. čuvši šuškanje i lavež pasa koji je ukazivao da je lovina na vidiku, opalio kobni hitac ne znajući da se u tom pravcu nalazi P.M. Kada je začuo jauk, utrčao je u šumu i na svoju veliku žalost, ugledao svog školskog druga koji je obilno krvario iz noge.

Iako su mu lovci podvezali nogu, on je iskrvario u vozilu saniteta.

RepublikaFoto: e-stock/P. JOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Meštanka Kaletinca, koja se zatekla na mestu gde je Hitna pomoć preuzela P.M., kaže da je prizor bio užasan.

- Videla sam Hitnu pomoć i policiju i čula da neko viče: - Peđa, Peđa... Odmah sam znala o kome se radi, sa njegovom ćerkom sam išla u školu. Bio je divan čovek, donosio nam je iz Niša sve što nam je bilo potrebno. Strašno sam se potresla kada sam ga videla onako krvavog. To je užasno videti i na televiziji, a kamoli kada se radi o čoveku koga dobro poznajete – govori uznemirena žena koja nije želela da joj se pominje ime.

Kaže da joj je ovaj događaj još teže pao jer je i njen muž lovac.

- Presvisnula bih da sam čula da se dogodila nesreća a da je i on bio u lovu. Međutim, on nije tog dana otišao sa njima. Kada je čuo šta se desilo, izleteo je iz kuće, i on je još uznemiren – priča meštanka sela u kojem se dogodila nesreća.

Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju objašnjava da bi pravilno ukazana pomoć, verovatno spasila život lovcu.

 

 

 

- U takvim situacijama dobro je imati takozvano Ersmahovu povesku, kojom treba povezani nogu na deset centimetara iznad povrede. Razumljivo da ovi ljudi to nisu imali kod sebe, ali može poslužiti i kaiš, važno je samo dobro stegnuti nogu i krvarenje će prestati. Da je to učinjeno kako treba, sigurno bi mu bila spašena glava, najgore što mu se moglo desiti je da dođe do amputacije noge. Naravno, tu je i ključno da se na vreme dođe do zdravstvene ustanove – kazao je Milić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading