KOSTI ĐORĐA BOŽOVIĆA SELE U CRNU GORU: Brano ispunio Giškin zavet!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Centralnom groblju juče je poslednji put održan pomen i obeležena je godišnjica pogibije Đorđa Božovića Giške, legende beogradskog asfalta i komandanta Srpske garde, koji je ubijen u Gospiću na ratištu 15. septembra 1991. godine.

RepublikaFoto: e-stock/Katarina Cvijović
Poslednji pomen Đorđu Božoviću

Uskoro njegovi ostaci biće ekshumirani i preneti u Crnu Goru, u grobnicu u Kučima.

- Veliko hvala Branu Mićunoviću. On je bio i ostao najbolji Đorđev drug. On je podigao i ovaj spomenik i sredio sve papire oko prenosa mog brata, majke i oca u Crnu Goru. Njih dvojica su se mnogo voleli - kaže Slavica Božović, rođena sestra pokojnog Giške.

Po njenim rečima posmrtni ostaci Đorđa Božovića biće ekshumirani 13. oktobra i preneti u Crnu Goru.

- Jednu noć će prenoćiti u crkvi Martinika, a onda će on, mama i tata biti sahranjeni na groblju u selu Bezjovo. Spomenik će biti starinski, kao i drugi na groblju. Moj Giška ne bi želeo da se izdvaja od drugih junaka koji su sahranjeni tamo. On mi je pred polazak na ratište u Gospić rekao da ga, ako pogine, sahranim prvo u Beogradu, pored Belog (Branislava Matića, Giškinog druga iz detinjstva ubijenog u Beogradu nešto ranije), a posle par meseci da ga prenesem u Crnu Goru. Kada je poginuo, majka nije dala da ga prenesemo, vezala se za ovaj spomenik na Centralnom groblju. Evo, i ona se upokojila pre pet godina i došlo je vreme da ispunim njegov amanet. Naša rodbina Mićkovići mesecima su kopali grobnicu u živoj steni. To je sarkofag, sada će tamo svi zajedno biti sahranjeni, majka, otac i Đorđe - kaže Slavica.

RepublikaFoto: e-stock/Katarina Cvijović
Marina Rajović Savić

Slavica: Veliko hvala Mićunoviću. On je bio i ostao najbolji Đorđev drug

Đorđe Božović Giška rođen je u Peći, na Kosovu i Metohiji 1955. godine. Ubrzo se sa porodicom doselio u Beograd. Slavu je stekao kako na beogradskim ulicama, tako i po "podvizima" u inostranstvu. U domovini nikada nije počinio nikakvu pljačku ili nešto slično, ali je bio poznat kao najjači čovek u gradu, pa su mnogi tadašnji mangupi sa njim hteli da odmere snagu. Početkom devedesetih postao je blizak Srpskom pokretu obnove i Vuku Draškoviću. Bio je jedan od osnivača Srpske garde, vojne formacije koja se borila na ratištima u bivšoj Jugoslaviji. Poginuo je u Gospiću, sadašnjoj Hrvatskoj, 15. septembra 1991. godine, dan uoči svog 36. rođendana.

Božovićev saborac: Video sam kad je Giška pogođen

Giškin saborac iz Srpske garde, ratni invalid, komandant Ravnogorskog odreda Srpske garde, Milan Janković Miško, već 26 hodina je u invalidskim kolicima. Ranjen je istog dana kada je Giška ubijen.

- Video sam kada je pogođen. Ni dan danas ne znam odakle je došao metak. Bilo je raznih priča, da je došao sa naše strane, ali znate, to je bila gradska borba. To je pakao, pršti sa svih strana. Možda bi trebalo da država pokrene istragu o njegovoj smrti. Još ima nas živih svedoka. Tog dana kada je on poginuo imali smo još gubitaka, mrtvih i ranjenih. Đorđe je bio pravi junak. Otišao je čista srca, ni zbog para ni zbog slave. Bio je američki državljanin, mogao je da ode u inostranstvo, ali je on odabrao da brani srpstvo. Bio je veliki Srbin i pravi junak. Kod njega niko nije smeo ni u crtu sa njim, a kamoli da ide ispred njega. Uvek je bio prvi. Ja sam u kolicima od 1991. godine, ali nijednom se nisam pokajao što sam otišao - rekao je Milan Janković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading