ČEDA: Gavra ubijen greškom!

Autor:

Hronika

04.08.2017

08:34 >> 12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Momir Gavrilović (42), nekadašnji pripadnik DB, ubijen je pre 16 godina, a zločin i dalje nije rasvetljen. Zasad nepoznati napadač s kačketom na glavi likvidirao je Gavrilovića 3. avgusta 2001. ispred zgrade na Novom Beogradu u kojoj je živeo.

RepublikaFoto: Tanjug
Supruzi Gavrilovića rekao da je njen muž stradao umesto svog kuma: Čedomir Jovanović

Nudio pomoć

Motiv zločina ni posle više od deceniju i po nije utvrđen, a postojalo je najmanje tri verzije zbog kojih je navodno ubijen. Prema jednoj verziji, Gavrilović je glavom platio to što je znao dosta detalja o likvidaciji novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, dok se prema drugoj verziji spekulisalo da je ubijen tri sata nakon što je savetniku tadašnjeg predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice odneo dokumentaciju u vezi s mašinama koje je Ljubiša Buha navodno uvezao za asfaltiranje.

Tri verzije ubistva

  • Osvetili su mu se jer je znao imena ubica Slavka Ćuruvije
  • Razotkrio spregu Ljubiše Buhe s vlašću
  • Ubijen greškom umesto kuma

Policija je proveravala i mogućnost da je Gavrilović nastradao greškom, o čemu je, prema informacijama koje je dobila od lidera LDP Čedomira Jovanovića, pričala i žena ubijenog Aleksandra Gavrilović Lazić.

- Desetak dana posle ubistva mog supruga u posetu mi je dolazio Čedomir Jovanović. Ponudio mi je pomoć, pa čak i obezbeđenje, jer je, kako je rekao, moj muž ubijen greškom umesto svog kuma. On je predložio i da razgovaram s novinarima da bi se intenzivirao rad policije i istražnih organa - ispričala je, kako su prenosili mediji, Aleksandra Gavrilović Lazić na saslušanju u policiji.

Ona je tada izjavila da je Jovanović sledećeg dana doveo dvojicu novinara kojima je dala intervju.
- Jovanović, međutim, nije ispunio ništa od obećanja koja mi je dao - prenosili su mediji izjavu udovice u policiji.

Poseta Koštunici

Zanimljivo je i to što je Gavrilović likvidiran samo nekoliko sati nakon što je izašao iz kabineta tadašnjeg predsednika Koštunice. U medijima se najviše pominjala mogućnost da je nekadašnji pripadnik DB likvidiran zbog ubistva Ćuruvije. Gavrilović je u to vreme bio pomoćnik načelnika Prvog odseka za kontraobaveštajne poslove u beogradskom centru DB, a ranije se spekulisalo da je nastradao jer je Koštunici otkrio sve što zna o atentatu na Ćuruviju.

- Zločin je i dalje nerasvetljen iako se verovalo da će hapšenjem osumnjičenih za ubistvo novinara i ovaj slučaj konačno dobiti sudski epilog - kaže naš sagovornik.

ČINJENICE

  • Čume prošao poligraf
  • više od 100 ljudi saslušano u istrazi ubistva Gavrilovića
  • policija 2003. podnela krivičnu prijavu protiv dve osobe
  • utvrđeno da je Ljiljana Buha, Čumetova bivša žena, lažno svedočila
  • Ljubiša Buha dvaput bio na poligrafu, oba puta prošao test

Reporteri Srpskog telegrafa pokušali su da dobiju Čedomira Jovanovića, ali se njegov portparol nije javljao na telefon ni odgovarao na poruke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading