(FOTO) POČEO SAMIT U SOFIJI: Srbiju predstavlja Vučić

Autor: Republika

Svet

17.05.2018

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana pristižu u Nacionalnu palatu kulture u Sofiji, gde se očekuje početak samita, koji je inicirala Bugarska, koja predsedavajuća Unijom, i oni će razmatrati dalje mere za približavanje jugoistočne Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić, Donald Task i Johanes Han na Samitu zemalja Zapadnog Balkana

Među prvima na skup je stigao evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, koji je ocenio pozitivnim održavanje samita.

On je, upitan za rešenje u odnosima Beograda i Prištine, rekao novinarima da je uveren da je novom strategijom Evropske komisije za proširenje, stvoren novi momentum, stimulans koji će doprineti bržem rešavanju ovog pitanja.

Ispred Nacionalne palate kulture veliki broj novinara iz regiona i Evrope čekao je na dolazak visokih predstavnika članica EU i Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučića, kao i ostale visoke zvanice, dočekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej i Angela Merkel

Zanimljivo je da je kosovska delegacija došla odvojeno. Najpre je, naime, u Palatu, uz policijsku pratnju, došao predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.


A nakon toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, „pojavili“ su se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej su u Nacionalnu palatu kulture stigli zajedno.

Samit EU-Zapadni Balkan  se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Edi Rama i Aleksis Cipras

Kako je dodao, investicije u infrastrukturu i veze među ljudima sa i unutar Zapadnog Balkana su u najboljem interesu i EU i to će biti cilj našeg samita.


Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani takođe se nalazi u Sofiji i on u prvi plan ističe da je za EU ključna stabilnost Zapadnog Balkana.

- Moramo da se bavimo Zapadnim Balkanom sve više i više narednih meseci - poručio je Tajani.

Njegov briselski kolega, komesar za proširenje Johanes Han u intervjuu za Tanjug kaže da će to biti još jedna istorijska odrednica u odnosima EU i Zapadnog Balkna.

Prema njegovim rečima, clj samita je da unese novu energiju u odnose EU i Zapadnog Balkana.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Italijanski premijer Paolo Đentolini i portugalski premijer Antonio Kosta


- Bolje povezivanje koje obuhvata puteve, železnicu, energetske mreže, ali i digitalno tržište, ekonomsku integraciju kao i međuljudske kontakte ključ je za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala regiona - kaže Han.

Bojko Borisov, premijer Bugarske, trenutno predsedavajuće EU, smatra da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

- Uveren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mesta za život u Evropi - rekao je juče Borisov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Priprema za održavanje Samita, na kojem učestvuje i Kosovo, obeležilo je i to što je Španija zauzela čvrst stav da je za zvanični Madrid, koji Kosovo ne priznaje, neprihvatljivo učešće ukoliko se Kosovo predstavi kao država.


Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.

Bugarska zato Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
JovicaBabic84

17.05.2018 08:03

Vucic je neko ko najbolje zna da cuva i stiti interese Srbije!

sasa

17.05.2018 08:11

@JovicaBabic84 - Nema boljeg ko bi stitio Srbiju i srbe.

Ratko

17.05.2018 08:08

Ovo je veoma vazna poseta za buducnost Srbije.

sasa

17.05.2018 08:27

@Ratko - Poseta od velikog znacaja za nasu zemlju