BAJDEN POTPISAO! Zbog ovog poteza Zelenski ostaje ''kratak'' za MILIONE!

Autor:

Svet

23.03.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obuhvatajući preko 1.012 stranica i proizlazeći iz intenzivnih pregovora, zakon sadrži mere koje bi mogle imati značajne posledice kako unutar zemlje tako i međunarodno.

BAJDEN POTPISAO! Zbog ovog poteza Zelenski ostaje ''kratak'' za MILIONE!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, potpisao je federalni zakon o finansiranju nakon njegovog usvajanja u američkom Kongresu, čime je izbegnuta obustava rada vlade.

Zakon, koji je odobren od strane oba politička tabora, omogućava vladi da nastavi sa radom, investira u američki narod, i ojača ekonomiju zemlje i nacionalnu bezbednost, prenosi Vijesti.me.

Poslednji trenutak odobrenja u Senatu

Senat, gde Demokrate imaju većinu, usvojio je zakon neposredno pred ponoć, izbegavajući potencijalnu obustavu rada ili zaustavljanje vlade. Zakon o finansiranju od 1,2 biliona dolara podržali su senatori, ističući napetu unutarpartijsku vezu u američkom Kongresu.

Posledice zakona o finansiranju

Obuhvatajući preko 1.012 stranica i proizlazeći iz intenzivnih pregovora, zakon sadrži mere koje bi mogle imati značajne posledice kako unutar zemlje tako i međunarodno. Jedna značajna odredba je zabrana direktnog finansiranja Agencije UN za pomoć i rad za palestinske izbeglice (UNRWA) zbog optužbi koje je iznela Izrael u vezi sa uključenošću brojnih njenih zaposlenih u aktivnosti povezane sa palestinskom grupom Hamas.

Dodatno, zakon dodeljuje stotine miliona dolara Tajvanu, dok nema finansijske pomoći predviđene za Ukrajinu, s obzirom da se diskusije o ovoj temi ometaju od strane republikanskih zakonodavaca koji podržavaju bivšeg predsednika Donalda Trampa.


Zakon o finansiranju produžava budžet SAD do kraja fiskalne godine, tačnije do 30. septembra, osiguravajući kontinuitet rada vlade i pružanje usluga.

Zaključno, uspešno usvajanje i potpisivanje federalnog zakona o finansiranju obezbeđuje stabilnost i kontinuitet vlade SAD, dok istovremeno odražava kompleksnu dinamiku bipartitnih pregovora i međunarodne implikacije takvog zakonodavstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading