PUTINOVI MONSTRUMI OD TRI TONE RAZARAJU ZGRADE I BUNKERE: Počela masovna proizvodnja zastrašujućeg ruskog oružja!

Autor: M. J. - E. S. T.

Svet

22.03.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od kliznih bombi FAB-3000 praktično nema odbrane pošto je i upola lakša verzija presudila u bici za Avdejevku

PUTINOVI MONSTRUMI OD TRI TONE RAZARAJU ZGRADE I BUNKERE: Počela masovna proizvodnja zastrašujućeg ruskog oružja!

Foto: AP Alexei Danichev, Printscreen/Youtube

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je početak masovne proizvodnje visokoeksplozivnih avio-bombi FAB-3000 od tri tone, zatrašujućeg oružja koje je već pokazalo ogromnu razornu moć i u verziji od tone i po.

PRELOMILE RAT


Naime, ruska vojska je preokrenula tok rata nakon što je počela masovno da upotrebljava modernizovane velike avio-bombe, saglasni su zapadni i ukrajinski vojni izvori. Zajedno s bespilotnim letelicama, projektilima i artiljerijom, klizne bombe su bile presudne u zauzimanju Avdejevke.


- Ove bombe su strašne. Ruše i uništavaju kuće i temelje koji se mogu koristiti za odbrambena utvrđenja i bunkere - rekao je Dmitro Lihovi, ukrajinski vojni portparol.
U objavama na društvenoj mreži Telegram tokom bitke za Avdejevku Maksim Žorin iz ukrajinske treće odvojene jurišne brigade opisao je kako se od 60 do 80 kliznih bombi svaki dan sručilo na to područje:


- Ove bombe potpuno uništavaju svaku poziciju. Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvore u krater nakon udara samo jedne. One ne dopuštaju našim snagama da prežive i dovode do velikih gubitaka u ljudstvu i teritoriji.
Ukoliko uzmemo u obzir da duplo lakša FAB-1500 od tonu i po ima kapacitet da stvori eksploziju koja je jednaka visini stambene zgrade od 20 spratova, može samo da se pretpostavi kakvu razornu moć ima njena naslednica.


SMRT ZA "PATRIOT"


One su posebno velika opasnost za PVO sistem "Patriot", najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh, koji su Kijevu obezbedile zapadne zemlje. Jedna baterija može da zaštiti područje do 100 kilometara i gađa avione, krstareće i balističke rakete. Međutim, nedavni izveštaj Biznis insajdera, koji se poziva na Aleksija Melnika iz kijevskog istraživačkog centra Razumkov, sugeriše da "Patriot" pokazuje ograničenu efikasnost u suprotstavljanju bombama bačenim iz vazduha, kao što je FAB.


Štancuju ih 24 sata dnevno


Prilikom posete jednom od preduzeća u sektoru odbrane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je upoznat sa značajnim povećanjem proizvodnje avionskih bombi: proizvodnja FAB-500 je povećana nekoliko puta, FAB-1500 udvostručena, a još od februara 2008, kad je stala, ove godine je pokrenuta masovna proizvodnja FAB-3000.
Ovakvi rezultati postignuti su zahvaljujući rekonstrukciji i tehničkom preopremanju proizvodnih objekata, kao i modernizaciji proizvodnih linija korišćenjem savremene visokotehnološke opreme.


Preduzeće je prešlo na 24-časovni režim rada u tri smene, što je omogućilo značajno povećanje proizvodnje. Pored toga, broj osoblja preduzeća se povećao za više od 1.100 ljudi od 2022. Poboljšanje uslova rada, povećanje tarifnih stopa, plata i promena sistema bonusa doveli su do prosečnog povećanja zarada u fabrici 20 odsto, tvrde ruski izvori.


Mostovi na Dnjepru nova meta?


Očigledno je da vazdušno-kosmičke snage Rusije stvaraju jedinstven, visoko specijalizovan, avijacijski kompleks povećane snage, odnosno za jedinstvene prilike. Tačnije, za ciljeve koji se ne mogu efikasno uništiti postojećim bombama i projektilima.
Na kraju krajeva, na liniji borbenog dodira retko kada se pojavi toliko značajnih ciljeva na kojima bi trebalo da se koristi tako moćna municija. Međutim, postoje mostovi preko Dnjepra koji bi mogli da budu meta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading