EVROPA UDARA PUTINA GDE NAJVIŠE BOLI: Brisel doneo odluku koja će obradovati Kijev

Autor:

Svet

20.03.2024

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tačan iznos profita od ruske imovine će zavisiti od globalne kamatne stope.

EVROPA UDARA PUTINA GDE NAJVIŠE BOLI: Brisel doneo odluku koja će obradovati Kijev

Foto: Privatna arhiva

Čestitka Putinu

Evropska komisija (EK) predložila je danas da se Ukrajini preda godišnji profit od zamrznute ruske imovine u zemljama Evropske unije u iznosu između 2,5 i tri milijarde evra.

Prema predlogu Komisije, 90 odsto ovih sredstava će biti iskoriščeno za kupovinu oružja za Ukrajinu, a ostatak za obnovu i rekonstrukciju te zemlje, prenosi Rojters.

Tačan iznos profita od ruske imovine će zavisiti od globalne kamatne stope.

Pored ovih profita, Ukrajina će od Vlade Belgije takođe dobijati porez na profit na rusku imovinu koji iznosi 25 odsto vrednosti imovine.

Foto: Shutterstock

 

Ukupan finansijski doprinos za Ukrajinu od zamrznute ruske imovine u Evropskoj uniji će ove godine iznositi između četiri i 4,5 milijardi evra.

Vlade zemalja Evropske unije moraju da potvrde predlog EK da bi on stupio na snagu, a nakon toga će se Kijevu isplaćivati profit dva puta godišnje, sa prvom tranšom u julu.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis, je rekao da je Evropska unija uskladila ovaj potez sa zemljama G7, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom, Velikom Britanijom i Japanom.

Predlogom Evropske unije, za sada, nije predviđena konfiskacija ruske imovine, već samo profita koji ostvaruju. Ukrajina želi da njeni zapadni saveznici odu korak dalje i kompletno zaplene zamrznutu rusku imovinu, navodi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading