DA LI JE MAKRON UPRAVO NAJAVIO POČETAK TREĆEG SVETSKOG RATA? Udario na Putina, pa POZVAO saveznike: Ne ograničavajte svoje mogućnosti!

Autor:

Svet

14.03.2024

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je predsednik zemlje koja je destabilizirajuća sila, poručio je Makron.

DA LI JE MAKRON UPRAVO NAJAVIO POČETAK TREĆEG SVETSKOG RATA? Udario na Putina, pa POZVAO saveznike: Ne ograničavajte svoje mogućnosti!

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je "bezbednost Evrope ugrožena" u Ukrajini, upozoravajući da bi ruska pobeda nad Kijevom "smanjila kredibilitet Evrope na nulu".

Makron je istakao spremnost svoje zemlje da se pobrine da Rusija ne pobedi u ratu u Ukrajini i pozvao saveznike da ne nameću ograničenja pomoći.

- Ako situacija bude to zahtevala, bili bismo spremni da se pobrinemo da Rusija nikada ne pobedi taj rat - rekao je Makron tokom intervjua za francusku televiziju, upozoravajući da svako ko zagovara "ograničenja" pomoći Ukrajini "bira poraz", prenosi france24.com. 

- Ne isključujemo ovu opciju - objavljuje Emmanuel Macron u vezi slanja francuskih trupa u Ukrajinu. Macron kaže da je ukrajinski protivnapad bio neuspešan, situacija u Ukrajini je veoma teška, i nije isključeno da će Francuska poslati svoju vojsku ako to smatra potrebnim.

- Ako bi se stvari pogoršale, to bi bila isključiva odgovornost Rusije - rekao je Makron.

 - Putin je predsednik zemlje koja je destabilizirajuća sila. Mi smo u vremenu otpora. Spremni smo doneti odluke tako da Rusija nikada ne pobedi. Francuska će učiniti sve što je potrebno da postigne svoj cilj. Pregovarali smo koliko smo mogli, ali nema o čemu razgovarati s njim. Ukrajina mora pobediti. Neće biti crvenih linija. Ja sam predsednik Francuske i ja odlučujem.Francuska je svetska sila. Ne smemo biti slabi. Zato moramo realno sagledati situaciju i moramo reći s odrešenošću, voljom i hrabrošću da smo spremni koristiti sredstva kako bismo postigli naš cilj, a to je da Rusija ne pobedi!

Francuska spremna za podršku Ukrajini

Krajem februara, Makron je izazvao buru odbijanjem da isključi slanje zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu. Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn kasnije je rekao da, iako slanje zapadnih borbenih trupa da se bore u Ukrajini nije na stolu, veća vojna prisutnost može obuhvatiti razminiranje i obuku ukrajinskih vojnika na ukrajinskom tlu.

Ukrajinska kriza u francuskoj politici

U polarizovanom političkom pejzažu Francuske, ruski rat protiv Ukrajine iskrsao je kao važna tema. Predsednik Francuske nastoji da naglasi važnost veće podrške Ukrajini, istovremeno pokušavajući da prikaže ekstremno desnu stranku Rassemblement National kao saveznika Kremlja. Članovi opozicionih stranaka i desnice i levice optužili su predsednika da koristi konflikt kako bi ojačao položaj svoje centrističke koalicije pred evropske izbore u junu.

Evropski izbori i politička klima u Francuskoj

Evropski izbori posmatraju se kao ključni korak pred sledeće predsedničke izbore u Francuskoj 2027. godine, kada se očekuje da će Le Pen ponovo pokušati da osvoji najvišu funkciju, dok Makron ne može ponovo da se kandiduje zbog ograničenja mandata.

Makron je planirao da se sastane u petak sa nemačkom kancelarkom Olafom Šolcom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu na samitu koji treba da pokaže jedinstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Kirta

14.03.2024 22:59

Makron je budala i perverznjak koji voli starice i kao takav ne bih se čudio od takvog lika iz comics booka