PUTINOVA LJUBAVNICA U PROBLEMU SA DOPINGOM: 56 lekova, kontroverzni trener, i Olimpijsko zlato u pitanju

Autor:

Svet

14.03.2024

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal sa dopingom Kamile Valijeve

PUTINOVA LJUBAVNICA U PROBLEMU SA DOPINGOM:  56 lekova, kontroverzni trener, i Olimpijsko zlato u pitanju

Foto: AP Photo/Bernat Armangue


Šokantno otkriće sa dopingom koji uključuje mladu rusku klizačicu Kamilu Valijevu poslalo je talase šoka kroz svet sporta.Kamila koja je odigrala ključnu ulogu u osvajanju zlatne medalje za Rusiju u timskom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2022, testirana je pozitivno na zabranjenu supstancu, trimetazidin (TMZ), zbog čega je dobila četvorogodišnju zabranu takmičenja od Suda za sportsku arbitražu (CAS).

Uznemirujući režim lečenja

Slučaj je bacio svetlo na obiman medicinski tretman koji je Valijeva primila od 13. do 15. godine, uključujući impresivnih 56 različitih lekova. Tretman program, opisan kao "mukotrpan" od strane šefa antidoping agencije, uključivao je koktel srčanih lekova, dodatke aminokiselina i legalne pojačivače performansi, izazivajući zabrinutost u vezi sa etičkim implikacijama takvog intenzivnog medicinskog intervencionizma za mladog sportistu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kamila Valieva

 


Posledice i kontroverze

Nakon odluke CAS-a, Travis Tajgart, šef Američke antidoping agencije, pozvao je na odgovornost, dok je Olivier Nigli, generalni direktor Svetske antidoping agencije (WADA), nazvao slučaj "šokantnim" i izrazio zabrinutost za dobrobit mladih sportista u elitnim sportovima. Kontroverza je takođe izazvala debate o zaštitnim merama za sportiste mlađe od 16 godina i etičkim razmatranjima dozvole takmičenja na tako visokim nivoima.

Uključenost Valijevine medicinske ekipe i njenog kontroverznog trenera, Eteri Tutberidze, izazvala je dodatna pitanja. Tri tima lekara, uključujući jednog sa prethodnim kršenjem doping pravila, obezbedili su Valijevi različite supstance, neke od kojih se koriste za lečenje srčanih oboljenja, ali su takođe poznate po tome što poboljšavaju performanse. Uloga Tutberidze, koja i dalje trenira mlade klizače, takođe je došla pod lupu, a nalazi CAS-a otkrili su njenu nedostatak nadzora ili diskusiju o lekovima i dodacima koje daje sportistima.


Neuspeh u preduzimanju akcija protiv pojedinaca u Valijevinom okruženju ocenjen je kao "potpuno nezadovoljavajući" od strane Niglija, koji zagovara donošenje zakonskih propisa kako bi se kriminalizovalo takvo ponašanje. Slučaj je izazvao pozive za ponovno procenjivanje podrške i medicinske nege pružene mladim sportistima, kao i ponovno razmatranje postojećih antidoping regulativa radi bolje zaštite integriteta sporta i dobrobiti sportista.


Aktuelne istrage u Valijevinom medicinskom timu i nedostatak sankcija za uključene su istakli potrebu za većim nadzorom i pravnim merama kako bi se osigurala dobrobit mladih sportista. Nedostatak akcije protiv pojedinaca odgovornih za negu i dobrobit Valijeve izazvao je zabrinutost u vezi sa potencijalnom eksploatacijom mladih sportista radi takmičarskih dobitaka.


Dok se posledice skandala sa dopingom nastavljaju, sve je više poziva za sveobuhvatne reforme kako bi se zaštitila prava i dobrobit mladih sportista u elitnim sportovima. Slučaj Valijeve služi kao jasan podsetnik o etičkim i moralnim odgovornostima onih kojima je povereno negovanje i razvoj mladih sportskih talenata, kao i hitnoj potrebi za sistemskim promenama kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti.

(Jutarnji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading