OZNAČENI KAO EKSTREMISTI: Devetorica Jehovinih svedoka osuđeno na zatvorske kazne u Rusiji

Autor:

Svet

06.03.2024

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku zabrane u Rusiji je bilo oko 175.000 pripadnika te verske zajednice, prenosi Rojters.

OZNAČENI KAO EKSTREMISTI: Devetorica Jehovinih svedoka osuđeno na zatvorske kazne u Rusiji

Foto: shutterstock

Devetorica pripadnika verske grupe Jehovini svedoci osuđena su danas na zatvorske kazne u trajanju od tri do sedam godina u Rusiji zbog optužbi za učešće u ''ekstremističkim radnjama'', koje su podignute na osnovu audio-snimaka sa jednog od njihovih obreda.

Označavanje Jehovinih svedoka kao ''ekstremista''

Ruski Vrhovni sud proglasio je Jehovine svedoke ''ekstremistima'' 2017. godine, likvidirajući i zabranivši njihovih gotovo 400 poslovnica širom zemlje. U trenutku zabrane u Rusiji je bilo oko 175.000 pripadnika te verske zajednice, prenosi Rojters.

Privođenje i optužbe

Osmorica osuđenih Jehovinih svedoka provela su više od dve godine u istražnom pritvoru pre izricanja presude, većinu vremena provodeći u samici, kako je rekao portparol grupe Džarod Lopes. On je dodao da su protiv njih podignute optužbe na osnovu tajnih audio snimaka bogosluženja.

Broj optuženih i zatvorenih Jehovinih svedoka

''Najmanje 794 Jehovinih svedoka je krivično optuženo u Rusiji zbog svoje vere, a 128 trenutno služi zatvorske kazne'', rekao je Lopes.

Tvrdnje o mučenju

Rojters navodi da su Jehovini svedoci u Rusiji ranije tvrdili da su ih mučili policajci koji bi im upali u stanove, što su ruski zvaničnici demantovali.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading