BAJDEN I TRAMP UČVRŠĆUJU POZICIJE: Obojica kandidata na "lovorikama" dočekala jedan od ključnih izbornih dana u godini

Autor:

Svet

06.03.2024

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na "super utorak" birano je 865 republikanskih delegata od ukupno 1.215, koliko je potrebno za predsedničku nominaciju, i 1.420 demokratskih delegata od neophodnih 1.968.

BAJDEN I TRAMP UČVRŠĆUJU POZICIJE: Obojica kandidata na "lovorikama" dočekala jedan od ključnih izbornih dana u godini

Foto: Tanjug/AP/Matt Rourke/Alex Brandon, Profimedia/William Scott Alamy Alamy

U 15 američkih saveznih država održani su predizbori za predsedničke kandidate demokrata i republikanaca, poznati kao "super utorak".

Očekivano, aktuelni predsednik Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp su učvrstili svoje pozicije kao favoriti u svojim partijama.


Delegati i očekivanja

Na "super utorak" birano je 865 republikanskih delegata od ukupno 1.215, koliko je potrebno za predsedničku nominaciju, i 1.420 demokratskih delegata od neophodnih 1.968. Tramp je do sada osvojio 244 delegata, dok je Bajden osvojio 206. Iako su obojica učvrstila svoje pozicije, još uvek nemaju dovoljan broj delegata da bi postali zvanični kandidati svojih partija na izborima 5. novembra.

Očekivane nominacije i izborni sistem

Očekuje se da će nominacije biti zaključene pre kraja marta, a ukoliko kandidatima do tada pripadne dovoljan broj delegata, predizbori će se nastaviti u preostalim saveznim državama do početka juna. Bajden je do sada odneo pobedu u svim državama gde su se odigrali predizbori, dok Tramp takođe ima veliku podršku republikanskih birača u većini država.

Izazovi pred kandidatima

Ipak, obojica kandidata suočavaju se sa izazovima na putu ka drugom mandatu u Beloj kući. Trampa remeti čak 91 krivični postupak koji je pokrenut protiv njega, kao i zabrane takmičenja na predizborima u nekim državama zbog navodne uloge u neredima na Kapitolu 2021. S druge strane, Bajden je pod pritiskom zbog svojih godina, poodmaklih 81, i kritika na račun vođenja ekonomske situacije u zemlji, kao i podrške Izraelu u sukobu sa Hamasom.


Kako se izborni proces bude nastavljao, očekuje se da će se ovi izazovi dodatno istaći i uticati na podršku birača. Sledimo dalji razvoj događaja u američkoj predizbornoj trci.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading