SEJALA JE STRAH I TREPET! BILA JE JEDNA OD NAJOZLOGLAŠENIJIH: Umrla pripadnica ''Crvenih brigada'' - otela NATO generala, učestvovala i u UBISTVU... (FOTO)

Autor:

Svet

04.03.2024

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski mediji izveštavaju da je Barbara Balzerani, koju je italijansko pravosuđe osudilo kao pripadnicu terorističke organizacije Crvene brigade, preminula u ponedeljak u Rimu u 75. godini. Njena smrt označava kraj života kontroverzne ličnosti koja je igrala ključnu ulogu tokom turbulencija povezanih sa terorizmom u Italiji.

SEJALA JE STRAH I TREPET! BILA JE JEDNA OD NAJOZLOGLAŠENIJIH: Umrla pripadnica ''Crvenih brigada'' - otela NATO generala, učestvovala i u UBISTVU... (FOTO)

Foto: Credit: ELIANO IMPERATO / AFP / Profimedia

Preminula Barbara Balzerani

Ona se nikada se nije pokajala, ali je izrazila "duboku tugu zbog žrtava terorizma".

U Brigade je stupila 1975. godine, a 1977. godine otišla u ilegalu.

Kao pripadnica Crvenih brigada učestvovala je u nizu ubistava, među kojima su i otmicu demohrišćanskog premijera Alda Moroa u Rimu, koja se završila na tragičan način, njegovim ubistvom.

Godine 1981. Balzerani je učestvovala u otmici američkog NATO generala Džejmsa Li Dozijera.

Italijanske vlasti uspele su da je uhapse 19. juna 1985, kao jednu od poslednjih članica organizacije koja je ostala neuhvatljiva.

Godine 2001. kritikovala je izgled Novih Crvenih brigada, a pet godina kasnije dozvoljeno joj je da koristi poluslobodarski režim i puštena je nakon izdržane kazne 2011. godine, piše Telegraf.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading