PONOVO INCIDENT U MUZEJU: Aktivisti nalepili slike epskih poplava preko slavnog Botičelijevog dela! (FOTO)

Autor:

Svet

03.03.2024

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petoro aktivista pokreta Poslednja generacija (UG) danas su nalepili slike prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u Kampi Bizenciju, u blizini Firence, na ekran koji štiti sliku "Primavera" Sandra Botičelija u galeriji Ufici sa ciljem da istaknu potrebu za borbom protiv klimatske krize.

PONOVO INCIDENT U MUZEJU: Aktivisti nalepili slike epskih poplava preko slavnog Botičelijevog dela! (FOTO)

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Obezbeđenje muzeja je ugasilo svetla u prostoriji, reklo posetiocima da izađu i pozvalo policiju, prenela je Ansa.

Incident je završen za nekoliko minuta.

Aktivisti UG organizovali su sličan protest u muzeju prošlog meseca sa Botičelijevim "Rođenjem Venere".

U novembru je sudija u Firenci oslobodio trojicu članova grupe koji su se zalepili za zaštitni ekran Botičelijeve "Primavere" u julu 2022. godine, prenosi Tanjug.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se pokušava uništenje velikog umetničkog dela.

Naime, početkom 10. februara gradske vlasti su potvrdile incident koji se desio u Lionskom muzeju lepih umetnosti, gde su aktivisti zaštite životne sredine iz pokreta "Food Response" izveli performans tako što su polili supom sliku "Proleće" francuskog impresionista Kloda Monea.

Lokalni časopis Progres prenosi da je remek-delo zaštićeno staklom, te da je impresionistička sala zatvorena, dok će stručnjak u narednim danima pregledati sliku.

Prema izveštaju, incident se dogodio u subotu oko 15:00, a dvojica aktivista su polila sliku "Proleće", izazivajući reakciju javnosti i umetničke zajednice.

U subotu oko 15:00 dvojica aktivista iz organizacije Food Response polili su supom "Proleće", sliku Kloda Monea, izloženu u Lionskom muzeju lepih umetnosti - piše publikacija.

Na društvenoj mreži X (Tviter), pokret "Food Response" je podelio fotografije i snimak akcije, gde su dve devojke u belim majicama sa logom organizacije učestvovale u performansu.

Nakon što su remek-delo polili supom, aktivisti su stali prema slici leđima okrenuti, podižući desnu ruku i izgovarajući slogan: "Ovo proleće će nam biti jedino ako ne reagujemo. Šta će pisati naši budući umetnici?"

U saopštenju objavljenom na društvenim medijima, pokret je naveo da želi da "upozori na predstojeću klimatsku i društvenu krizu".

Ekološki aktivisti iz pokreta "Food Response" izgleda nastavljaju svoje performanse kao sredstvo za skretanje pažnje na ekološke probleme i društvene izazove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading