PRINUDNO ISELJENJE MUZEJA AUTOMOBILA: Iza svega se krije želja da se izgradi nova zgrada i napune džepovi!?

Autor:

Vesti

09.02.2024

23:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje za zaštitu Starog grada poziva se da interveniše i sačuva ovu lokaciju od daljeg neodgovornog postupanja bahatih investitora, čiji interesi idu ispred očuvanja kulturnog nasleđa i urbanističkog planiranja grada.

PRINUDNO ISELJENJE MUZEJA AUTOMOBILA: Iza svega se krije želja da se izgradi nova zgrada i napune džepovi!?

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Odluka o prinudnom iseljenju Muzeja automobila iz zgrade koja ima status kulturnog dobra izazvala je veliku zabrinutost među Beograđanima i ljubiteljima četvorotočkaša. Muzej je bio važan deo kulturne baštine grada Beograda, osnovan zajedničkim naporima Skupštine grada Beograda i kolekcionara automobila, reditelja i nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića.

Iako postoje brojni dokazi o važnosti Muzeja automobila i same zgrade u kojoj se nalazio, vlasnik garaže je insistirao na iseljavanju, navodno radi ličnog interesa. Bahatost takve odluke je izazvala opravdanu zabrinutost javnosti, koja se pita ko je vlasnik garaže koji je spreman da nanese tako veliku štetu kulturnom nasleđu grada, prenosi 24sedam.

 

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izrazio je žaljenje zbog ovog događaja i istakao važnost Muzeja automobila za Beograd. On je naglasio da je Muzej bio obaveza i prema preminulom Bratislavu Petkoviću, čije su kolekcije automobila činile deo muzejske zbirke.

U svetlu ovih događaja, apeluje se na ministra Vesića da brani lokaciju Muzeja automobila i da se nadležni organi pozabave iseljavanjem eksponata iz muzeja. Takođe, Udruženje za zaštitu Starog grada poziva se da interveniše i sačuva ovu lokaciju od daljeg neodgovornog postupanja bahatih investitora, čiji interesi idu ispred očuvanja kulturnog nasleđa i urbanističkog planiranja grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading