SVE OČI UPRTE U BORELJA! Ovako je reagovao nakon aminovanja Mađarske za pristup Švedske NATO!

Autor:

Svet

26.02.2024

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borelj je naglasio da širenje NATO članstva na Švedsku čini kako EU, tako i NATO jačim.

SVE OČI UPRTE U BORELJA! Ovako je reagovao nakon aminovanja Mađarske za pristup Švedske NATO!

Foto: Tanjug/AP/Johanna Geron

Danas je zvanično potvrđeno da je Švedska postala članica NATO-a, nakon što je poslednja ratifikacija ovog članstva završena.

Ova vest je izazvala veliku pažnju i raspravu širom Evrope, a VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, istakao je da će 23 države članice EU sada biti deo Alijanse. Ovo predstavlja značajan korak za evropsku bezbednost i geopolitičku dinamiku.

Jačanje strateškog partnerstva EU-NATO

Borelj je naglasio da širenje NATO članstva na Švedsku čini kako EU, tako i NATO jačim. Ovo otvara nove mogućnosti za saradnju i međusobnu podršku u oblasti bezbednosti i odbrane. Strateško partnerstvo između EU i NATO-a dobija novi zamah, što može imati dalekosežne posledice na evropsku geopolitičku poziciju, prenose Novosti.

Reakcije širom Evrope

Ova vest izazvala je različite reakcije širom Evrope. Dok su neki istakli da je ovo korak ka jačanju bezbednosti i odbrane Evrope, drugi su izrazili zabrinutost u vezi sa mogućim povećanjem tenzija sa Rusijom. Ipak, većina analitičara slaže se da je ovo važan korak ka stabilizaciji bezbednosne situacije na kontinentu.

Šta to znači za EU?

Ulazak Švedske u NATO otvara pitanja o budućnosti bezbednosne politike EU. Ovo može imati uticaja na vojnu saradnju unutar EU, kao i na pitanja vezana za odbrambenu strategiju Unije. Takođe, ovo postavlja pitanje o eventualnoj mogućnosti pristupanja drugih članica EU NATO-u i kako bi to moglo da utiče na unutrašnje političke dinamike unutar samih država članica.


Ulazak Švedske u NATO predstavlja značajan događaj koji će imati dalekosežne posledice na geopolitičku situaciju u Evropi. Ovo otvara nova pitanja i izazove kako za EU, tako i za NATO, ali isto tako predstavlja priliku za jačanje bezbednosti i odbrane na kontinentu. Sada je na svim akterima da pronađu načine za efikasnu saradnju i prevazilaženje izazova koji dolaze sa ovim istorijskim trenutkom.

(Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading