MAĐARSKA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA! Tamaš Šuljok zauzima mesto Katalin Novak!

Autor:

Svet

26.02.2024

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šujok će stupiti na dužnost 5. marta, a do tada će dužnosti i ovlašćenja šefa države obavljati predsednik parlamenta Laslo Kever.

MAĐARSKA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA! Tamaš Šuljok zauzima mesto Katalin Novak!

Foto: Tanjug/AP

Tamaš Šujok

Mađarski parlament je izabrao novog predsednika zemlje, Tamaša Šuljoka, koji je prethodno bio na čelu Ustavnog suda. Odluka je podržana od 134 poslanika, dok je petoro bilo protiv.

Opozicione stranke nisu učestvovale u glasanju. Šujok će stupiti na dužnost 5. marta, a do tada će dužnosti i ovlašćenja šefa države obavljati predsednik parlamenta Laslo Kever.


Parlament je danas jednoglasno prihvatio ostavku dosadašnje predsednice Katalin Novak, koja je podnela ostavku parlamentu 11. februara. Prema Zakonu o pravnom statusu predsednika Republike, šefu države prestaje mandat danom izjašnjavanja Skupštine o prihvatanju ostavke. Ova odluka je doneta sa 196 glasova.

Novak je podnela ostavku zbog skandala koji je izbio početkom februara, kada se ispostavilo da je odobrila zahtev za pomilovanje bivšeg zamenika direktora jednog sirotišta koji je bio osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja dece. Opozicione stranke su pozvale Novak da podnese ostavku, a ona je 10. februara objavila da napušta funkciju, da bi dan kasnije podnela zvaničan zahtev parlamentu.

Ovaj skandal je izazvao dosta pažnje u javnosti i izazvao reakcije opozicionih stranaka, što je dovelo do konačne ostavke Katalin Novak.

Nakon izbora Tamaša Šujoka za novog predsednika, očekuje se da će on preuzeti odgovornost za vođenje zemlje u teškim vremenima. Podrška za Šujoka dolazi od strane većine poslanika, a njegova pozicija će biti od velikog značaja za dalji razvoj Mađarske.

Ostaje da se vidi kako će novi predsednik rešiti aktuelne izazove i da li će uspeti da povrati poverenje građana nakon prethodnih političkih događaja.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading