ORBAN AMINOVAO! Švedska dobila mađarsko odobrenje za ulazak u NATO!

Autor:

Svet

26.02.2024

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska je prošlog meseca odobrila ratifikaciju nordijske zemlje u NATO-u, ostavljajući Mađarsku poslednjom preostalom zemljom koja je to učinila – uprkos uveravanjima Orbana da neće biti konačna članica NATO-a.

ORBAN AMINOVAO! Švedska dobila mađarsko odobrenje za ulazak u NATO!

Foto: Shutterstock

Mađarski parlament odobrio je članstvo Švedske u NATO-u, čime je okončan višemesečni zastoj i diplomatske prepirke.

Ovo je označilo prekretnicu za umerenu Kristerssonovu koalicionu vladu desnog centra, koja se bori sa pitanjem NATO-a otkako je preuzela vlast socijaldemokrata Magdalene Andersson 2022.

Novi vojni sporazum i prodaja aviona

Nakon sastanka švedskog premijera Ulfa Kristerssona i mađarskog premijera Viktora Orbana, dve zemlje su potpisale novi vojni sporazum, a Švedska je obećala da će prodati četiri nova aviona Gripen kako bi dodala 14 koje je Mađarska ranije kupila. Ovaj potez ilustruje spremnost zemalja da sarađuju i postižu kompromise u zajedničkoj borbi za bezbednost.

Turska odobrila ratifikaciju Švedske

Turska je prethodno odobrila ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u, ostavljajući Mađarsku posljednjom preostalom zemljom koja je to učinila. Ovo je izazvalo prethodna uveravanja Orbana da Švedska neće postati konačna članica NATO-a.

Proces ratifikacije

Odluka mađarskog parlamenta će biti poslata privremenom predsedniku Mađarske Laslu Keveru, koji onda ima pet dana da je potpiše i pošalje američkom Stejt departmentu u Vašington. Prema protokolu NATO-a, američka vlada mora biti obaveštena o ratifikaciji nove zemlje od strane država članica. Generalni sekretar zatim poziva novu zemlju da pristupi sporazumu, koji se zatim šalje američkom Stejt departmentu, koji ih formalno poziva da postanu članice NATO-a.

Orban o pridruživanju Švedske NATO-u

Na pitanje novinara šta je nateralo Mađarsku da odustane od protivljenja ulasku Švedske u NATO, Orban je rekao: „Biti član NATO-a znači da smo spremni da umremo jedni za druge. Zasniva se na međusobnom poštovanju. Poduzimanje tog procesa odgovarajućim tempom bilo je mudro."

Odobravanje članstva Švedske u NATO-u predstavlja važan korak ka jačanju bezbednosti i saradnje među zemljama. Ovaj događaj takođe ilustruje spremnost zemalja da pronađu zajednički jezik i postignu kompromise u složenim međunarodnim odnosima.

(Gardijan)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading