NOVI RAKETNI NAPAD U CRVENOM MORU: Huti lansirali projektile, oglasila se uzbuna za vazdušnu opasnost, a onda je usledio OBRT!

Autor:

Svet

22.02.2024

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je danas sprečio raketni napad jemenskih Huta blizu lučkog grada Eilata, dok ova militantna grupa povećava broj napada na brodove u Crvenom moru u zbog izraelskog sukoba u pojasu Gaze.

NOVI RAKETNI NAPAD U CRVENOM MORU: Huti lansirali projektile, oglasila se uzbuna za vazdušnu opasnost, a onda je usledio OBRT!

Foto: Tanjug/AP

Na onlajn snimcima objavljenim neposredno nakon sirena za uzbunu u ranim jutarnjim časovima u Elijatu, jasno se vidi presretanje projektila. Izraelska vojska je potvrdila da je presretanje izvela njihova protivraketna odbrambena jedinica "Strela".

Iako Izrael nije identifikovao tačan tip ni izvor ispaljenih projektila, poznato je da sistem "Strela" efikasno presreće balističke rakete dugog dometa. Vojska je izjavila da su rakete uspešno presretnute pre nego što su stigle do izraelske teritorije, ističući da nisu predstavljale pretnju civilima.

Eilat, ključni lučki grad na Crvenom moru, prvi put je bio meta Huta 31. oktobra, kada su tvrdili da su izveli napad raketama i dronovima. Međutim, taj napad nije izazvao štetu u gradu, niti u kasnijim napadima.

Od novembra prošle godine, Huti su više puta gađali brodove u Crvenom moru i okolnim vodama, navodno u odgovoru na izraelski sukob s Hamasom u pojasu Gaze. Često su brodovi, koji su bili meta napada, imali slabe ili nejasne veze s Izraelom, iako su Huti tvrdili suprotno, što je ugrozilo plovidbu ovim važnim trgovačkim putevima.

Sjedinjene Američke Države su već uspostavile snage za odbranu brodova u Crvenom moru i, u saradnji s Velikom Britanijom, izvele su nekoliko napada na raketne sisteme Huta. Evropska unija je takođe najavila formiranje snaga za zaštitu brodova na Crvenom moru od ponedeljka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading