UTEHU PRONALAZIO U KNJIGAMA I PISMIMA: Navaljni u prepiskama opisao surovosti zatvorskog života u Rusiji, u jednoj od njih pomenuo Trampa

Autor:

Svet

20.02.2024

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nasleđe Alekseja Navaljnog nastaviće da živi, kažu prijatelji i saradnici preminulog ruskog opozicionara.

UTEHU PRONALAZIO U KNJIGAMA I PISMIMA: Navaljni u prepiskama opisao surovosti zatvorskog života u Rusiji, u jednoj od njih pomenuo Trampa

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

Zatvoren u hladnim betonskim ćelijama i često sam sa svojim knjigama, Aleksej Navaljni tražio je utehu u pismima.

Jednom poznaniku je u julu napisao da niko ne može da razume ruski zatvorski život ako nije bio tamo, dodavši u svom crnom humoru: "Ali nema ni potrebe biti ovde."

- Ako im se sutra kaže da te nahrane kavijarom, nahraniće te kavijarom - napisao je ruski opozicioni lider Navaljni poznaniku Iliji Krasilščiku u avgustu i dodao: "Ako im se kaže da te zadave u ćeliji, zadaviće te."

Mnogi detalji o njegovim poslednjim mesecima, kao i okolnosti njegove smrti, koju su ruske vlasti objavile u petak, ostaju nepoznati. Nije sasvim jasno čak ni gde se nalazi njegovo telo.

Najveći deo vremena Navaljni je bio u samici, a uhtehu je nalazio u knjigama. Hvalio se da je pročitao 44 knjige na engleskom u godinu dana.

Ali, pratio je i aktuelna dešavanja.

Prijatelju i ruskom fotografu Jevgeniju Feldmanu rekao je da izborni program bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa, izgleda stvarno zastrašujuće.

- Tramp će postati predsednik ako zdravlje predsednika Bajdena bude ugroženo - napisao je Navaljni iz svoje zatvorske ćelije i upitao: "Zar ova očigledna stvar ne zabrinjava demokrate?"

Nasleđe Alekseja Navaljnog nastaviće da živi, kažu prijatelji i saradnici, delom i kroz njegova dela u zatvoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading