MUK NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE! Zelenski izjavom ŠOKIRAO prisutne, pa se dotakao i Amerikanaca!

Autor:

Svet

17.02.2024

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenski je naglasio da je paket pomoći od vitalnog značaja za Ukrajinu!

MUK NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE! Zelenski izjavom ŠOKIRAO prisutne, pa se dotakao i Amerikanaca!

Foto: Profimedia

Volodimir Zelenski

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, istakao je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa potpredsednicom SAD, Kamilom Haris, da će Sjedinjene Države prestati da budu strateški partner Ukrajini ukoliko pomoć bude prekinuta. Zelenski je naglasio da je paket pomoći od vitalnog značaja za Ukrajinu i da se oslanjaju na podršku SAD kao svog strateškog partnera.

Predlog zakona o dodatnom finansiranju

Američki Senat je usvojio predlog zakona o dodatnom finansiranju za potrebe nacionalne bezbednosti u iznosu od 95 milijardi dolara, od čega je 60 milijardi namenjeno obnavljanju pomoći Ukrajini. Važno je istaći da su klauzule o izdvajanju sredstava za bezbednost granica i reformu za borbu protiv migracione krize u samim državama, isključene iz ovog dokumenta, prenose RIA novosti.

Uticaj odluke Kongresa na odnos sa Ukrajinom

Predstavnik Predstavničkog doma, Majk Džonson, istakao je da kongresmeni ne mogu biti primorani da prihvate projekat podrške Kijevu. Ovo postavlja pitanje budućeg odnosa SAD i Ukrajine, posebno imajući u vidu Zelenskijevu izjavu o mogućem prestanku strateškog partnerstva ukoliko se pomoć prekine.

Neuspeh pregovora oko novog paketa pomoći

Pokušaji Kongresa i američke administracije da se dogovore o novom paketu pomoći Ukrajini i Izraelu, kao i rešavanju pitanja granice, nisu bili uspešni do ovog trenutka. Republikanci u Senatu su blokirali kompromisni nacrt budžeta kojim bi se izdvojila značajna suma novca za pomoć Ukrajini, Izraelu i rešavanje situacije na južnoj granici.

Ova situacija postavlja pitanje budućnosti odnosa između SAD i Ukrajine, kao i uticaja na geopolitičku situaciju u regionu. S obzirom na značaj Ukrajine u međunarodnim odnosima, odluka o pomoći će imati šire posledice.

(RIA novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading